Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, hırsızlık olaylarına karşı alınacak tedbirleri hazırladığı videoayla ‘youtube’ sayfasında paylaştı. Hazırlanan videoda, hırsızlık olayları canlandırılırken, alınacak tedbirler vatandaşlara detaylı şekilde anlatılıyor. Klipte, "Anahtarınızı paspas altı, ayakkabı içi, elektrik ve su saati gibi yerlere saklamayın." uyarısında bulunuluyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Evden Hırsızlık Yöntemleri ve Analizi’ başlıklı videoda hırsızlıklara karşı alınacak tedbirlere yer veriliyor. Hırsızlıkla mücadele konusunda neler yapılabileceği ve ne tür önlemler alınacağının detaylı şekilde anlatıldığı klipte, öncelikle bina girişlerindeki güvenlik önlemleri ele alınıyor. Klipte, “Bina girişindeki diafonlar kapıya gelen kişilerle iletişim kurulmasını sağlasa da en büyük dezavantajımız kapıya gelen kişiye ‘Kim o’ demeden kapıyı açmamız. Diafon sayesinde evde olmayan karşı komşumuzun evde olmadığı bilgisini bile görmediğimiz bu kişilerle paylaşıyoruz. Bu durum hem kendimizi hem komşumuzu riske sokmaktadır. Buna önlem olarak geliştirilen diafonlu kamera sistemleri, tanımadığımız kişileri kolaylıkla tespit etmemizi sağlayıp kendimiz ve komşularımız açısından önemli riski ortadan kaldırıyor. Bina içlerine yerleştirilecek güvenlik kameralarıyla da muhtemel olaylarda adli ve idari soruşturmalarda bu kayıtlar delil olarak sunulabilir.” deniliyor.

ANAHTARINIZI PASPAS ALTINA, SU SAATİNE KOYMAYIN

Evden çıkarken kapının sadece çekilip bırakılmaması gerektiğine dikkat çekilen klipte, kilitlenmeyen kapıların hırsızların işini kolaylaştırdığına işaret ediliyor. Klipte şu ifadelere yer veriliyor: "Kapıyı kilitledikten sonra anahtarı yanınıza alın. Anahtarınızı paspas altı, ayakkabı içi, elektrik ve su saati gibi yerlere saklamayın. Evinize gelen kişi ya da kişilere elektrik ve su kurumu görevlisi olduğunu söylüyorsa kimliklerini kontrol edin, yeterli güvenliğe ulaşmadıysanız kurumları arayıp kimliği teyit edin. Dairenize yeni taşındıysanız daireyle ilişkili bazı kişilerde yedek anahtarının bulunması ihtimaline karşı kilidi değiştirip çift kilit sistemi uygulayın. Kapınızı yetki belgeli çilingirlere açtırın. Bu kişilerin evraklarını kontrol edin. Kapınızı açtırmadan önce kimliğinizi çilingire vererek tutanak tutturun. Unutmayın, birçok hırsızlık vakası ev sahibi ya da yakını olduğunu iddia eden kişilerce zahmetsizce çilingirlere kapı açtırmakla gerçekleşmektedir. Hırsızlık olaylarından sonra iz, emare ve ipuçlarının kaybolmaması için hiçbir şeye dokunmadan hemen ‘155 Polis İmdat’ hattını arayın. Para ve değerli eşyaları evinizde bulundurmayın. Mecburi durum varsa değerli eşyalarınızı evin görünen bölümlerinde bırakmayın. Yatmadan önce kapı ve pencereleri kontrol edin. Tatile gittiğinizde posta kutusunun anahtarını komşunuza bırakın. Unutmayın ki hırsızlar öncelikle posta kutusu uzun süre kontrol edilmemiş daireleri seçerler."

Asayiş Dairesi tarafından hazırlanan klipte, zemin katta bulunan pencere ve balkon kapılarına demir parmaklık taktırılması tavsiye ediliyor. Posta kutularının da sık sık boşaltılması gerektiğine dikkat çekilen klipte, hırsızların posta kutusu dolu dairelere yönlendiğine vurgu yapılıyor.

Editör: TE Bilisim