YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, yazla birlikte artan otomobil hırsızlığına dikkati çekerek, uzaktan kumandalı cihazlarla aracını açıp kapatanları uyararak, “Otonuzun sinyal bozucu cihazlar ile çalınabileceğini unutmayın. Otonun kilitlenip kilitlenmediğini mutlaka kontrol edin” dedi.

Asayiş Dairesi Başkanlığı Oto Hırsızlığı Büro Amirliği, ‘otonuzun çalınmamasını için bu tedbirleri alın’ başlıklı açıklamasında, yaklaşan yaz tatili öncesi araç almayı planlayan vatandaşlara da bir dizi uyarıda bulundu. Açıklamada, “Çalıntı oto almamak için önleminizi alın. Yeri belli olan, referansı sağlam kişi veya şirket ya da yetkili bayiler aracılığı ile satılan araçları tercih edin. Belgeler ile oto üzerindeki şasi ve motor numarası bilgilerinin aynı olup olmadığını kontrol edin. Motorlu araç tescil belgesindeki bilgilerin doğruluğunu e-devlet projesinden kontrol ediniz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada araç alan vatandaşlara da hırsızlık olaylarına karşı tavsiyelerde bulunuldu. Alınan araç için kasko sigortası yaptırılması gerektiğinin dile getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Alarm tertibatı takılmalıdır. Araç uydu takip sistemi takılmalıdır. Kilit sistemlerinden bir kaçı kullanılmalıdır. Anahtarlar araç üzerinde bırakılmamalıdır. Araçta herhangi bir belge bırakılmamalıdır. Camlar ve kapılar kapatılmalı, kilitlenmelidir. Güvenilir yerlerde araç park edilmelidir. Kaza süsü verilerek oto çalındığı unutulmamalıdır. Kısa bile olsa otodan ayrıldığında kontak anahtarını oto üzerinde bırakmayınız. Eğer aracınızın alarmı, arka arkaya çalmaya başlarsa, alarmı kapatmayınız, aracınızın yerini değiştiriniz. Apartman ya da sitenizin otopark girişi ve çıkışlarına otomatik kontrol sistemi yaptırınız. Kaza sonrası kontak anahtarının oto üzerinde bırakılmamalı. İmmobilizer sistemli araçların evden ve işyerinden hırsızlık neticesi anahtarları alındıktan sonra çalındığını unutmayın. Aracınızın sinyal bozucu cihazlar ile çalınabileceğini unutmayınız. Otonun kilitlenip kilitlenmediğini kontrol edin. Otonuzu, garaj, konut veya apartman otoparkı veya ışıklandırmalı caddelere ya da güvenilir otoparklara park ediniz.”

Editör: TE Bilisim