Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
İstanbul’da görev yapan posta dağıtıcıları, ücretsiz ulaşım hakkı talebiyle eylem yaptı. Eminönü’nden Karaköy’e kadar yürüyen postacılar, hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) hem de PTT’yi protesto etti. Postacılar metro, tramvay ve şehir hatları vapurlarının da İETT, metrobüs ve özel halk otobüsleri gibi tüm postacılara ücretsiz olmasını istedi.

Avrupa ve Anadolu yakasında görev yapan postacılar, Belediye'nin metro, tramvay ve şehir hatları vapurlarını ücretli hale getirmesi ile PTT yönetiminin herkese ücretsiz ulaşım kartı vermemesini gerekçe göstererek eylem yaptı. Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) üyesi yaklaşık 80 kişi, saat 11.00 sıralarında Eminönü Vapur İskelesi önünde toplandı. ‘45 milyon liraya futbola sponsor oluyorsunuz, size bu parayı kazandıran postacıya ulaşım kartlarını çok görüyorsunuz’, ‘Ücretsiz ulaşım hakkımız engellenemez’ yazılı pankart açan grup, ‘Paso hakkımız söke söke alırız’ ve ‘Ulaşım haktır engellenemez’ şeklinde slogan attı.

Galata Köprüsü’nü kullanarak Karaköy’deki İETT Binası önüne kadar yürüyen postacılar, burada basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan Memduh Tunç, 1924 yılından beri kendilerine tanına ücretsiz ulaşım hakkının aşama aşama kaldırılmak istendiğini iddia etti. İBB’nin yasal haklarını engellediğini savunan Tunç, metro, tramvay ve şehir hatları vapurlarının da İETT, metrobüs ve özel halk otobüsleri gibi tüm postacılara ücretsiz olması gerektiğini dile getirdi. İstanbul’da görev yapan posta dağıtıcılarının günde ortalama 12 kilometre yürüdüğünü aktaran Memduh Tunç, postacıların çoğunda bel fıtığı, varis ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar olduğunu ifade etti.

‘PTT TOPLU SÖZLEŞME MADDELERİNİ KEYFİ UYGULUYOR’

Memduh Tunç, toplu sözleşme maddelerini keyfi olarak uyguladığını öne sürdüğü PTT yönetimini de eleştirdi. Tunç, kanun hükmünde olan toplu sözleşmenin konuyla ilgili maddesinin toplu taşıma araçları ve dağıtıcılar arasında herhangi bir ayırımı öngörmediğini ancak PTT’nin herkese ücretsiz ulaşım kartı vermediğini belirtti. Tunç, söz konusu madde gereği PTT’nin ciheti ne olursa olsun büyükşehirlerde göreve yapan bütün posta dağıtıcılarına fotoğraflı ücretsiz taşıma kartı vermekle yükümlü olduğunu iddia etti. Açıklamalarda PTT’nin futbol başta olmak üzere bazı spor dallarına sponsor olması, postacılara ise ücretsiz ulaşım kartı vermemesi eleştirildi.

Grup, açıklamaların ardından olaysız dağıldı.




Editör: TE Bilisim