Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
2012 yılının sonunda süresi tamamlanan 5084 sayılı prim teşvik desteği yeniden Meclis'e sunulacak. Binlerce işletmeyi yakından ilgilendiren prim destek teşvikinin önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi bekleniyor. Teşvikle istihdamın arttırılması hedefleniyor.

    Bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, MÜSİAD Şanlıurfa Şubesi'nin kahvaltısına katıldı. Kahvaltı yapıldıktan sonra açılış konuşmasını MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Abdurrahman Yetkin yaptı. Yetkin, sanayicilerin sıkıntılarının yanı sıra yerel sorunları aktardı.

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Şanlıurfa’yı kalkındırmak için bir dizi çalışma yaptıklarını söyledi. Şanlıurfa çiftçisine verilen desteklere değinen Eker, bir yılda yaklaşık 700 milyon hibe verildiğini ifade etti.

    Tarıma dayalı sanayinin gelişimi için 183 sanayi tesisinin kurulmasına hibe verdiklerini aktaran Eker, 2013 yılında başvuran 33 projeyi de programa aldıklarını ifade etti.

    Şanlıurfa’nın en çok destekleme alan illerin başında geldiğini altını çizen Eker, mart ayı içerisinde 80 milyon lira tutarında mazot, gübre ve toprak analizi desteği ödeneceğini açıkladı.
Barış sürecine de değinen Eker, barışın olumlu bir şekilde sonuçlanması ile bölge yıldız konumuna yükseleceğini vurguladı.

    HARRAN’DAKİ TUZLULAŞMA GUNİES REKORLAR KİTABINA GİRİYOR

    Harran’daki tuzlulaşmayı hatırlatan Bakan Eker, dünyanın ender bir projesini burada uyguladıklarının altını çizdi. Harran'da tuzlulaşan 50 bin hektarlık alanı hatırlatan Bakan Mehdi Eker, bu alanların ıslahı için yürütülen projenin Guinness rekorlar kitabına gireceğini açıkladı.
Projenin bir kısmının bittiğini ikinci etabının da bitme aşamasına geldiğini kaydeden Eker, 84 milyon lira harcanan projenin Guinness rekorlar kitabına alınması ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “Burada araştırma yaparken buranın ıslahı için 9 bin kilometre boru döşedik. Türkiye’nin doğusu ile batısı arası bin 500 kilometre. Şanlıurfa’nın bu 50 bin hektarlık alanını kurtarmak için yerin altına 9 bin kilometre boru döşedik ve bu dünyadaki hiçbir projesinde bu kadarlık alanda bu kadar çok malzeme kullanılmış değil. Guinness rekorlar kitabına müracaat ettik. Gelip araştırdılar böyle bir şeyin olmadığını kabul ettiler. Önümüzdeki ay bunu ilan edecekler. 84 milyon liraydı projenin yatırım tutarı.”

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise İşsizliğe değindi. Dünyada artan işsizliğe dikkat çeken Çelik, Türkiye’nin kat ettiği mesafeye işaret etti. Çelik, Uluslararası çalışma örgütünün verilerine göre 2012 yılında 4 milyon kişinin işsiz kaldığını bu kervana 2013 yılında katılacakların sayısının ise 5 milyon olacağını ifade etti. Uluslararası çalışma örgütünün işsizlik raporuna dikkat çeken Çelik, dünyada işsizlik artarken Türkiye’deki ekonomik gelişmelerin iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.

    Ekonomik gelişmenin dünyada yankı bulduğunu anlatan Çelik Şöyle devam etti: “Bu son derece önemli. Dünyanın gözünden de kaçmıyor. Bütün uluslar arası toplantılarda bize açıkça ifade ediliyor. Bu kalkınma hamleleri, gelişme hamleleri üretimde yatırımda istihdam da elde ettiğimiz başarılar dünya tarafından da kabul ediliyor. Biz bunları yalnızca hükümet olarak başarmadık, sizlerle birlikte başardık.”

    PRİM TEŞVİĞİ GELİYOR

    Bu arada 2012 yılının sonunda biten prim teşviki yeniden sağlanacak. Bakan Çelik konu ile ilgili şunları söyledi: “5084 ile ilgili dönem kapandı fakat bu teşvikten yararlananlar işletmeler ile yeni teşvikten yararlanan işletmeler karşısında dezavantajlı duruma düştüğünü görünce belli bir oranda istihdam teşvikinin devamı konusunda bir karar aldık. Yüzde 11 civarında olan bu işveren prim desteğinin moral olacağı düşüncesindeyiz. Başbakan talimatı ile çalışmalarımızı tamamladık. En kısa sürede parlamentoda bu düzenlemeyi yapıp yürürlüğe koymuş olacağız. Yeni sürecinde hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Editör: TE Bilisim