Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, 30 Ekim- 1 Kasım 2013 tarihinde yapılacak 5'incisi yapılacak Uluslararası İzmir İktisat Kongresi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İzmir İktisat Kongresi'nin savaş meydanında kazanılan bir zaferin, ekonomik alanda da zafere dönüştürülmesi olduğunu ifade eden Prof.Dr. Acar, bu anlamda böyle bir kongrenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı hedefleri konusunda herkese önemli ve tarihi misyon yüklediğini ifade etti. Acar, “Bu kongre ile dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden birisi olmaya aday bir ülke olduğumuzu da göstermiş olacağız.” dedi.

    Prof.Dr. Acar, “Kurtuluş Savaşı'nın ardından ekonomik başarılarla kendini göstermek isteyen bir ülkenin var olma mücadelesi İzmir İktisat Kongresi ile başlamaktadır. 1923’teki İktisat Kongresi bağımsızlığımızın imzası niteliğindedir. O tarihlerde, ekonomik geri kalmışlık, Osmanlı borçlarının yönetimi ve kapitülasyonlar gibi sorunların üstesinden gelmek için İktisat Kongresi yapılırken; bugün o süreçlerin çok ötesinde gelişmiş ülkeler arasında yer almanın, böylece var olmanın, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olmaya aday bir ülke olarak bir kongre yapmayı planlıyoruz. Türkiye'nin bugünkü konumu, gelecek hedefleri, projeksiyonlarının neler olduğu gözler önüne serilecek.” diye konuştu.

    "DAVOS BENZERİ BİR TARTIŞMA PLATFORMUNA DÖNÜŞMELİ"

    Dekan Prof.Dr. Acar İzmir İktisat Kongresi, Davos benzeri bir tartışma platformuna dönüştüğü takdirde kongrenin amacına ulaşacağını söyleyerek, bu kapsamda bilinen kongre uygulamaları ve rutinin dışında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Acar, “Bu kongrede Türkiye’deki sosyo- ekonomik yapıyı sorgulamak istiyoruz. Ülkenin konumu, tehdit ve fırsatları veya Türkiye nereye gidiyor? gibi soruların cevaplanacağı bir kongre olmalı. Bu soruları siyasete yön veren politikacılar, devlet adamları, dünya çapında ünlü ekonomistler, fütüristler, medya mensupları ile birlikte tartışmalıyız. Bu şekilde üst düzey tartışmaların olduğu ortamda İzmir İktisat Kongresinin amacına ulaşacağını söyleyebiliriz. Bu anlamda bu kongre Davos benzeri tartışmaların yapıldığı mekan haline dönüşmelidir. O zaman 'olur': Bu sese herkes kulak verir dolayısıyla İzmir üzerinden Türkiye’ye ve dünyaya bakmaya dönüşebilir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim