Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Ege Denizi'ndeki fayın Çanakkale Boğazı'na doğru ilerlediğini söyledi. Ege Denizi, Bozcaada açıklarında 8 Ocak 2013'te meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından aynı fay üzerinde 10 günde yaklaşık 300 kere daha sarsılmıştı.

Halen yaşanan artçı depremlerin devam ettiği fayı değerlendiren Prof. Dr. Perinçek, Yunan adalarından yeni ortaya çıkan ve Türkiye'ye doğru hareket eden bir fay olduğunu söyledi: "Ege Denizi'ndeki fayların dağılımı ve konumu, Kuzey Anadolu fayından farklı. Erzincan'dan başlayıp Sivas'ı geçip oradan İzmit'e doğru Marmara Denizi'ne giren fay zonu, Saros Körfezi'nden Ege Denizi'ne doğru uzanıyor. Bunun dışında bizim Ege Denizi'nde karada doğu-batı yönünde birtakım faylar var. Bunlar kuzey-güneye açılıyorlar ama Kuzey Anadolu'da yanal hareketler sözkonusu. Kuzey Anadolu fayının Ege Denizi'ne devamında da yanal hareket var. Ege Denizi'nin ortalarına kadar uzanıyor fakat denizin içinde birçok kuzey-güney, doğu-batı faylarımız var. Bunların bir tanesinin üzerinde 300 civarında deprem oldu. Hemen Yunan adasının güneyindeki bir fay, orada da Kuzey Anadolu fayı gibi yanaltım sözkonusu. Yunan jeologlar, o fayı haritalamış. Biz arkadaşlarla yeni gelişmekte olan bir fay olduğunu düşünüyoruz. Daha önce mevcut değildi fakat Yunan adasından Türkiye'ye doğru gelişmekte olan bir fay."

Fayın bu şekilde devam etmesi durumunda uzun bir süre Çanakkale Boğazı içine kadar gelebileceğini aktaran Doğan Perinçek, boğaz içinde aktif olmayan fayların bu şekilde tetiklenebileceğini açıkladı: "Yunan adasında mevcut olan fayın Türkiye'ye doğru parçalandığını, tekrar ortaya çıktığını görüyoruz. Fayın boyu, Türkiye'ye doğru uzuyor. Bozcaada'nın hemen batısında yeni bir fay ama Yunan adasındakinin devamı olarak boyu uzuyor, etkinliği artıyor. Sıfırdan bir fay değil. Batıdaki bir fayın doğuya doğru kırılarak yeni bir faya dönüşmesi şeklinde yorumlamak gerekiyor."

Editör: TE Bilisim