Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılında başlattığı projeyle bugüne kadar bin 800 ton atık yağ topladı.

Projeden önce evlerde ve işletmelerde kullanılan kızartmalık yağlar genelde mutfak lavabolarından dökülerek kanalizasyona gönderilirken, 2008 yılından sonra toplanmaya başlandı. Proje başlangıcından bugüne kadar toplanan atık yağların rakamsal değerine bakıldığında vatandaşların bu konuya gösterdiği duyarlılık ortaya çıkıyor. Toplama çalışmasıyla birlikte okullarda, kurslarda, kurum ve kuruluşlarda atık yağların çevreye verdiği zararlarla ilgili seminerler düzenlendi. Evlerde ve işyerlerinde biriktirilen atık yağlar yetkili ekiplerce toplanarak ilgili dönüşüm firmalarına gönderiliyor. 2008 yılında evlerden 111 kilo ile başlayan toplama miktarı 2010 yılında 3 bin 223 kiloya, 2011 yılında 16 buçuk tona, 2012’de de bin kilo artarak 17 tona ulaştı. 5 yılda toplam 37 buçuk ton atık yağın çevreye toplanarak çevreye zarar vermesi engellendi.

6 YILDA BİN 800 TON ATIK YAĞ

Atık yağların asıl bilonçosu ise işletmelerde ortaya çıktı. İşletmelerde 2007’de başlatılan toplama çalışmasında ilk yıl 84 buçuk ton atık yağ elde edildi. Sonraki yıl üç katına ulaşan atık yağ miktarı ilerleyen yıllarda artmaya devam etti. 2012 yılında 500 tona ulaşan atık yağ miktarı toplamda bin 800 ton olarak kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanan atık yağlar kontrol altına alınarak çevreye verecekleri zarar engellenmiş oldu.

Editör: TE Bilisim