Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), polis baskınıyla Bank Asya’n yönetimine el konulmasını kınadı.

GYV’den yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Hukuksuz uygulamalar ile Türkiye’nin en büyük katılım bankası Bank Asya’yı batırma çalışmalarından sonuç alamayan iktidarın dün geç saatlerde Bank Asya Genel Müdürlüğüne düzenlediği korkutma operasyonunu kınıyoruz.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılması kararını iletme gerekçesiyle dün gece Bank Asya’ya polis baskını düzenlendi. Bu hukuksuz uygulamayla ‘bankaya el koyuldu’ algısı oluşturularak banka mevduat sahiplerinin korkutulması amaçlanmıştır. Yüzde 18 ile en yüksek sermaye yeterlilik oranına sahip Bank Asya’nın mali dengesinin bozulması için mudilerin korkutularak paralarının çektirilmesi hedeflenmiştir.

‘BANKAYA EL KONULMAMIŞTIR’

Oysa BDDK’nın kendi sitesinde yaptığı açıklamaya göre bankaya el konulmuş değildir. Bankanın yönetimiyle ilgili evrakların kendilerine ulaştırılamamasını gerekçe gösteren üst kurul, bu bilgi ve belgelerin incelenmesi sonuçlanana kadar hisselerin yönetimini TMSF’ye devretmiştir. Uzmanlar, bu gerekçenin makul olmadığını, çünkü Bankacılık Kanunu’na göre genel müdür yardımcılarından genel müdüre, yönetim kurulu üyelerinden başkanına kadar her banka yöneticisinin BDDK’nın onayından sonra göreve başlayabildiğini belirtiyor. Yani mevcut yöneticilerin tamamı kurumdan onay almış kişilerdir, dolayısıyla yapılanlar hukuksuzdur.

Türkiye’nin elbet bir gün hukuk devletine döneceğine, Bank Asya’ya yapılan bu zulüm ve hukuksuzlukların hukuk çerçevesinde hesabının sorulacağına inancımız tamdır.”

Editör: TE Bilisim