Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
 Rus savaş uçaklarının Halep’in merkez semtlerine düzenlediği hava saldırılarında 10 kişi öldü, 25 kişi yaralandı. Beyaz Saray, Rusya’nın, Halep’e topçu bataryaları konuşlandırdığını açıkladı. Şam yakınlarında ise bir savaş uçağı düştü. Rusya düşen uçağın kendilerine aitolmadığını ileri sürdü.
Suriye’de ateşkese rağmen rejimin saldırıları ve yerleşim yerlerini aç bırakma taktikleri sürerken Rus savaş uçakları Suriye’deki Halep kent merkezine saldırdı. Sivil savunma yetkililerinden İbrahim Ebu Leys, Rus savaş uçaklarının, Halep’in Bustan el-Kasr, Bab Hadid, Ensari ve Meşhed semtlerini bombaladığını, saldırı sonucu 10 sivilin öldüğünü, 25’inin yaralandığını söyledi. Yaralıların bölgedeki sahra hastanelerine götürüldüğü kaydedildi.
SAVAŞ UÇAĞI DÜŞTÜ
İnsan Hakları Suriye Gözlemevi’nin (SOHR) yaptığı açıklamaya göre dün Şam yakınlarında bir savaş uçağı düştü. Uçağın düşüş nedeni ve yaralı olup olmadığı bilinmiyor. Rusya düşen uçağın kendilerine ait olmadığını ileri sürdü. Rejim ordusu Rus silahlarıyla takviye edilirken, muhalif gruplar ise Batılı destekçilerinden başta ısı güdümlü taşınabilir uçaksavarlar (MANPAD) olmak üzere daha gelişmiş silahlar talep ediyor.
BATARYA KONUŞLANDI
Rusya’nın Suriye’ye askeri yığınak yaptığını söyleyen ABD, Cenevre’deki barış görüşmelerinde gerilimin tırmandığı bir dönemde Moskova’nın Beşar Esad’a askeri desteğini artırmasını rahatsızlık verici bir durum olarak tanımladı. Reuters haber ajansına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Rusya’nın Suriye’nin kuzeyindeki topçu bataryalarını yeni mevzilere konuşlandırdığını aktardı. Rusya’nın bu adımının Halep’e yönelik yeni bir Suriye ordusu harekatına destek amaçlı olduğu düşünülüyor. Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki İdlib ilinin Maarret en-Numan ilçesi, ateşkes süresince de Beşşar Esed rejiminin şiddetli bombardımanına maruz kalıyor. Rejimin üç gün önce düzenlediği hava saldırısında 47 sivilin öldüğü ilçede, sadece birer ambulans ve itfaiye aracı hizmet verebiliyor.
Cenevre’de kalma şartı
Geçen hafta, İsviçre’nin Cenevre kentinde başlayan görüşmelerden çekilen muhalifler, rejim ordusunun ve Rusya’nın ateşkese rağmen saldırılarını artırdığı bir ortamda müzakerelerin süremeyeceğini ifade etti. BM ise gelecek görüşmelerin başlaması için çağrı yapıyor. Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesinin (MYK) Sözcüsü Salim el-Muslat, “Rejimin tutuklu çocukları ve kadınları serbest bıraktığını, Deraya’ya insani yardım ulaştığını görürsek, Cenevre’de kalmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim