İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
Osmanlı döneminde Lale Devri’nin en önemli eserlerinden Sadabad Camii, İl Özel İdaresi tarafından yenileniyor. Yenileme çalışmaları 2 milyon 819 bin liraya mal olacak.

İstanbul İl Özel İdaresi, tarihi eserlere yönelik restorasyon çalışmalarına bir yenisini daha ekliyor. Lale Devri’nde Mimar Sarkis Balyan’ın inşa ettiği Sadabad Camii, İl Özel İdaresi’nin denetiminde yenilenecek. ‘Aziziye’ olarak da bilinen caminin bugüne kadar dış cephesinin kaba sıvası yapıldı. İç kısmının kaba sıvası ise devam ediyor. Kubbenin kurşunu, toprağı, betonu ve ahşap kaplama tahtası söküldü. Kubbede çekme çemberini sağlamlaştırmak amacıyla çelik imalatı yapıldı. Cephede ve minarede taş temizliği gibi işler tamamlandı. Restorasyonun 2 milyon 819 bin liraya mal olacağı belirtildi.

SADABAD CAMİİ HAKKINDA

Mimar Sarkis Balyan’ın eseri olan cami, batı mimari etkileriyle yapılmıştır. Çift sıra pencereli ve muntazam kesme taştan duvarlar üzerinde ahşap kubbe bulunur. Üstü kurşun kaplı kubbenin içi barok tezyinat ile süslüdür. Mihrap ve duvarlarındaki süslemelerden günümüze sadece mihraptakiler kalmıştır.

Kare bir yapıya sahip caminin neogotik üsluba sahip minaresinin içinde her biri 100 taş basamaktan oluşan iki ayrı merdiven bulunmaktadır. Birine caminin içinden diğerine ise bahçeden girilir. Caminin biri Hünkar İskelesi, diğeri Vezir İskelesi olmak üzere iki iskelesi bulunur.

Lale Devri'nde Sadabad Sarayı ile birlikte inşa edilen ilk cami, Patrona Halil Ayaklanması’nda yıkılan bu cami, III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde iki kez onarım görmüş. Zamanla artık kullanılamaz duruma gelerek Sultan Abdülaziz döneminde yeniden inşa edilerek Aziziye Camii olarak adlandırılmış. Zaman içinde ismi yanında bulunan Sadabad Sarayı ile kaynaşmış ve Sadabad Camii ismini almıştır. Caminin kapısının üstünde Sultan Abdülaziz'in 1863 tarihli tuğrası da tarihin izleriyle bezeli caminin yaşadığı serüveni anlatır nitelikte duruyor.

Editör: TE Bilisim