YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Sağlık Bakanlığı, vatandaşları ruhsatsız yerler ve internetten yapılan aksesuar olarak kullandıkları numarasız lens satışları konusunda uyardı. Numaralı lenslerin internet ve ruhsatsız yerlerde satışının yasaklanmasının ardından aksesuar olarak kullanılan numarasız lenslerin satışına kısıtlama getirildi. Numarasız lenslerin internet ve merdiven altı tabir edilen noktalarda satışı yasaklandı.

Vatandaşların göz sağlığını korumak üzere tüm kontakt lens kullanmak isteyenlerin göz hastalıkları uzmanı tarafından gerekli muayenelerinin yapılması gerektiğini belirten Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, numaralı ve numarasız tüm lenslerin optisyenlik müessesesinde satılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu, 81 il valiliğine acil kodu ile ‘Numarasız renkli lensler’ başlıklı bir yazı gönderdi. Kurum Başkanı Dr. Saim Kerman imzası ile gönderilen yazıda, göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerinin satış yetkisi optisyenler tarafından optisyenlik müesseselerine verildiği vurgulandı.

Vatandaşların refraktif amaçlı kontakt lenslerin haricinde diğer kontakt lensleri, göz hekimi tarafından yeterli ön şarta sahip olup olmadığına bakılmadan gelişigüzel piyasadan temin ettiğini tespit ettiklerini belirten Kerman, "Kurumumuz tarafından, refraktif amaçlı kontakt lenslerin haricinde diğer kontakt lenslerin nerelerde ve nasıl satışının yapılması gerektiği ile ilgili Eğitim Araştırma Hastanelerinde görevli göz hastalıkları uzmanları ile değerlendirme toplantısı yaptık. Toplantı sonucu refraktif amaçlı kontakt lenslerin haricinde diğer kontakt lenslerin materyal ve uygulama olarak farklarının bulunmadığı sonucu ortaya çıktı. Ayrıca aynı uygulama prensipleri ve komplikasyon risklerinin diğer kontakt lensler içinde geçerli olduğu, diğer kontakt lens kullanıcılarının da kullanım öncesi ve sonrasında aynı muayene ve eğitim aşamalarından geçmesinin gerektiği uzmanlarımızca dile getirildi. Bu yüzden de diğer kontakt lenslerinde göz hastalıkları uzmanı tarafından düzenlenmiş reçete ile optisyenlik müesseselerinde satılmasının uygun ve gerekli olduğu mütaala edildi." diye konuştu. Kerman, ve toplumun göz sağlığını korumak üzere tüm kontakt lens kullanmak isteyen şahısların göz hastalıkları uzmanı tarafından gerekli muayenelerinin yapılması gerektiğini hatırlattı.

İNTERNETTEN LENS SATIŞI YAPAN 40 SİTEYE 1,4 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Piyasa Gözetimi ve Denetimi Şube Müdürlüğü ekipleri internetten numaralı ve numarasız lens satışı konusunda denetimlerini arttırdı. Kurum denetmeleri tarafından 2012 yılında yapılan denetimlerde 40 internet sitesi hakkında cezai işlem uygulandı. Kurum internetten lens satışı yapanlara karşı site başına 35 bin lira olmak üzere toplam bir milyon 400 bin lira ceza kesildi. Ayrıca bu internet sitelerinin güvenli internet kapsamına alınması sağlandı.

Editör: TE Bilisim