Yolun sonu mu? Yolun sonu mu?
Koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon ve pek çok diğer hastalıkta erken ve doğru tanı, hem yaşam süresi, hem de kalitesi açısından son derece önemli. Hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir şikâyete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi hastalıklarda da yine erken teşhis ve düzenli tedavi büyük önem taşıyor. Uzmanlar, hiç şikayet olmasa bile yılda bir kez Check-Up yaptırılmasını tavsiye ediyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Check-Up Bölümü Uzmanı Dr Hande Çelik Mehmetoğlu, Check-Up’ın ne zaman yapılacağı konusunda şunları söyledi: “20’li yaşlarda kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı değerlerinizi 1 kez ölçtürebilirsiniz. Değerler normal çıkarsa 30 yaşına kadar 5 yıl aralıklarla, 30–40 yaş aralığında 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl, tüm vücut MR görüntülemesi her yıl yapılabilir, genetik Check-Up yaşam süresinde bir kez… Check-Up programının kişinin yaşı, cinsiyeti, genetik özellikleri, yaşam şekli ve geçmiş sağlık öyküsüne göre değişiklik gösterir.”

Dr. Mehmetoğlu, Check-Up kapsamında yapılanları şöyle sıraladı: “Tetkikler öncesinde ayrıntılı risk değerlendirmesi yapmak üzere bölümümüze başvuran kişi ile ön görüşme, fizik muayene, tam kan sayımı, kan yağlarının ölçümü, kan şekeri ölçümü, karaciğer ve böbrek fonksiyonları testleri, tiroit ve hormon tetkikleri, metabolizma göstergelerinin ölçümü, idrar tahlili, gaitada gizli kanama tahlili, akciğer görüntülemesi, karın içi organların tetkiki, göz ve kulak-burun-boğaz tetkikleri, EKG, Eforlu EKG, Ekokardiyografi gibi kalp tetkikleri ve kardiyoloji muayenesi, kadınlarda meme muayenesi, meme ultrasonografisi ve mamografi tetkikleri, kadınlarda Pap-smear incelemesi ve kadın hastalıkları bölümü tarafından muayenesi, erkeklerde kanda PSA ölçümünden oluşan prostat tetkikleri ve üroloji bölümü tarafından muayenesi…”

Editör: TE Bilisim