YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Bingöl’de emniyet müdürüne düzenlenen 2 polisin şehit edildiği suikastla ilgili şüpheler derinleşiyor. Saldırıyı gerçekleştirdikleri iddiasıyla olaydan bir saat sonra Genç ilçesinde öldürülen 4 PKK’lının suikastla ilgisi olmadığı anlaşıldı. PKK’lıları taşıyan aracın sürücüsü Erhan Şenyuva ile Ali Kılıçgedik’le ilgili hazırlanan iddianamede, sanıklar için örgüt üyelerine yardım ve yataklıktan 12'şer yıl hapis cezası istendi.

Sanıklar suikastla ilgili bir suçlamaya muhatap olmadı. Daha önce de ölü ele geçirilen 4 PKK’lının silahları ile şehit polislere isabet eden mermiler Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’nda incelenmiş ve polislere sıkılan kurşunların öldürülen kişilerin silahlarından çıkmadığı tespit edilmişti. Olayın hemen ardından öldürülen 4 kişinin suikastın failleri oldukları açıklanmış; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘cezalandırıldı’, Başbakan Ahmet Davutoğlu ise ‘öldürüldü’ açıklaması yapmıştı.

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker’in yaralandığı, yardımcısı Atıf Şahin ile komiser Hüseyin Hatipoğlu’nun şehit düştüğü 9 Ekim 2014’teki suikastla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Suikastın ardından ölü olarak ele geçirilen 4 PKK’lının üzerindeki silahlar ile saldırıda kullanılan silahların aynı olmadığının anlaşılmasının ardından dün yeni bir gelişme yaşandı. Suikasttan 1 saat sonra Genç ilçesi çıkışında öldürülen kişilerle aynı araçta olan Erhan Şenyuva ve Ali Kılıçgedik hakkındaki savcılık soruşturması tamamlandı. Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şenyuva ve Kılıçgedik suikasttan sorumlu tutulmadı. Sanıklarla suikast arasında bağlantı tespit etmeyen savcı, Kılıçgedik ve Şenyuva hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 12'şer yıl hapis istedi.

İddianamede olay şöyle özetlendi: "Silahlı saldırı olayının failleri ile ilgili olarak olay günü araştırmalara devam edildiği sırada, Bingöl-Genç karayolu Genç Köprü Mevkii'nde Genç Emniyet Müdürlüğü ve polis Özel Harekat ekiplerince yapılan uygulamada 12 AR 900 plaka beyaz renkli araç içerisinde güvenlik güçlerine ateş açılmıştır. Çıkan çatışma neticesinde, soruşturma dosyasında yer alan teröristler Ali Bozan, Emre Ekinci, Ramazan Özmaskan ve Ömer Topal'ın ölü olarak ele geçirildiği, araç şoförü şüpheli Erhan Şenyuva'nın çatışma sırasında kaçtığı, söz konusu aracın Bingöl merkezde bulunan bir araç kiralama servisinden 09.10.2014 günü saat 13.00 sıralarında Erhan Şenyuva tarafından kiralandığı tespit edilmiştir. Araç içerisinde 2 adet Kalaşnikof marka silah, 6 adet şarjör ve çok sayıda bu silahlara ait fişek bulunmuştur."

9 Ekim 2014’te düzenlenen suikastta Bingöl Emniyet Müdür Yardımcısı Atif Yılmaz ile Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Hüseyin Hatipoğlu şehit olmuştu. Emniyet müdürü Atalay Ürker ile koruma polisi Uğur Atlı yaralanmıştı. Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianamenin kabul edilmesinin ardından davanın ilk duruşması 12 Mart’ta yapılacak.

Editör: TE Bilisim