‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’
Türk Diyanet Vakıf Sen Bursa Şube Başkanı Hilmi Şanlı, "Hac, umre ve yurt dışı görevlendirmelerinde adaletli bir uygulama ile herkesin bu görevlere gidebileceği bir sisteme geçilmelidir." dedi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası sebebiyle sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Şanlı, İstanbul’un fethinin sembolü olan Ayasofya Camii’nin hangi sebeple olursa olsun hala ibadete kapalı olmasını içlerine yediremediklerini söyledi. Kutsal mekanlar kadar, bu mekanlarda görev yapacak insanların da önemli olduğuna dikkat çeken Şanlı, şunları kaydetti: "Din, insan içindir. İnsanlara ve nesillere din hizmeti sunacak olan din görevlileri de dini hayatımızda camiler kadar önemli yer tutmalıdır. Bu kutsal mekanlarda görev yapan güzel insanlar, sunmuş oldukları dini tebliğ görevi sebebiyle Peygamberimizin (sas) varisleridir. Bu verasete büyük samimiyet ve özveri ile sahip çıkan iman ve gönül erleri, tarihimizde ve milletimizin gönlünde önemli yer bulmuşlardır. Din görevlisi muhatabı ve hedef kitlesi insan olan bir hizmet sunmaktadır. Bu hizmetin de rehberi Hz. Peygamber (sas) ve O’nun (sas) şerefli takipçilerinin iman, amel ve ahlaki konulardaki örnek davranışları olmuştur. Din görevlisi vatanı ve milleti için büyük fedakârlıklarda bulunmuş, en zor günlerinde hizmetinde bulunmaktan büyük mutluluk duymuştur. Din görevlisi; insanımızın acısını ve mutluluğunu paylaşmış, hayri hizmetlerde rehberlik yapmış, gelecek nesillere dinini, diyanetini, Allah, Peygamber, vatan-millet sevgisi, ana-babaya, büyük-küçüğe hürmet ve saygıyı, haram ve helali öğretmiş, cemaatinin ve komşularının dertlerini çözmek için elinden gelen gayreti göstererek 24 saat hizmet vermektedir. Bu memleketin huzur ve asayişinde Diyanetin ve din görevlisinin de payı vardır. Yapılan görevi kimse küçümseyemez ve hafife alamaz."

Hac, umre ve yurt dışı görevlendirmelerinde adaletli bir uygulama ile herkesin bu görevlere gidebileceği bir sisteme geçilmesi gerektiğini anlatan Şanlı, din görevlilerinin haftalık izinlerinin kullanılmasında bazı müftülüklerde problem konusu olmasının huzursuzluğa sebep olduğunu öne sürdü. Müftülüklerin mevzuatı uygulamalarında gerekli hassasiyetin gösterilmesinin kaçınılmaz olduğunu hatırlatan Şanlı, sendika olarak beklentilerini şöyle sıraladı:

"Köylerde uzun süredir görev yapan ve çocuklarının eğitim durumu sebebiyle aileleri parçalanmış olan din görevlilerinin, mazeret grubunda değerlendirilmesi ile ‘Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde düzenleme yapılması gerekmektedir. Yönetmelikte gerekli düzenlemeye yer verilmiş olmasına rağmen, sağlık ve eş durumu mazeretlerinde görevlilerin yarışma sınavına tabi tutulmaları önlenmelidir. Atama ve nakillerde görevlinin başka yere başvurmadan atamasının yapılacağı bir düzenlemenin oluşturulması, lojmanı olmayan görevlilere sağlıklı bir şekilde yaşanabilecek lojmanlar yapılması gerekir. Cami dernek yöneticileri ve muhtarlar ile ilişkilerin düzenlenmesi elzemdir. Dört yıllık Açıköğretim İlahiyat Bölümü'ne sınavsız geçişin sağlanması gerekir. Katı olmadan, kırmadan, istişare ederek ve katılımcı olarak işlerin halledilmesi yoluna gidilmelidir. ‘Benim, senin, onun yakını, şu veya bu siyasetçinin referansı’ değil, yetenek ve başarısına göre, kabiliyet ve hak etmesine göre değerlendirme yapılmalıdır. Adaletin, hak ve hukukun tesis edildiği, örnek ve öncü olduğu bir kurum olarak her tarafta hissedilmelidir."



Editör: TE Bilisim