Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Şanlıurfa’da 2014 Cumhurbaşkanlığı ve Yerel Seçimlerde sadece merkez ilçelere bağlı 200 köyde blok oy kullanıldığı ortaya çıktı. Tarım işçisi olarak farklı illere giden yüzbinlerce tarım işçisinin yerine AK Parti lehine oy kullanıldığı tespit edildi. HDP ve MHP ise blok oyların önlenmesi için hukuki zeminde çalışma başlattı.

Önceki seçimlerde sadece Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Haliliye, Eyyübiye ve Karaköprü’ye bağlı 200 köyde blok oy kullanıldığı tespit edildi. Blok oyların önlenmesi için Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) çalışma başlattı. MHP, bu sorunu müşahitler yolu ile çözeceğini belirtirken HDP, Şanlıurfa Valiliği ve Yüksek Seçim Kurulu'na yazılı müracaat ederek bunu engelleme arayışına girdi. HDP, ayrıca blok oy kullanılan köylerde sandık kurulu başkanı hakkında da yasal işlem yapacağını duyurdu.
MHP Şanlıurfa milletvekili adayı İbrahim Özyavuz, “Bizim seçmenin yoğun olduğu bölgede çok fazla blok oy kullanılacağını düşünmüyorum. Hukuki zeminde henüz bir girişimimiz olmadı. Ancak müşahitlerimiz bu konuda duyarlı olacak. Blok oyları engelleyeceğiz.” dedi.

TARIM İŞÇİLERİNİN YERİNE OY KULLANILMIŞ

HDP İl Eş Başkanı Sevda Çelik Özbingöl, "Sadece 3 merkez ilçede 200 köyde AKP’ye oy çıkmış. Bu mümkün mü? Hiç mi hata, geçersiz olmaz? Bir veya iki oy bile farklı partiye çıkmışsa dahi bunları hesaplamadık. Sandık başkanı, müşahitlerin oyu daha aynı partiye gitmiş. Hatta farklı illere giden tarım işçilerinin yerine bile oy kullanılmış." ifadesini kullandı.

Usulsüzlükler karşısında ısrarla yasal yollara başvuracaklarını dile getiren Özbingöl, şunları söyledi; “Müşahit görevlendirmesi yapacağız. Şimdi örneğin Bucak’ların köyünde blok oyların kullanımı engellenmeye çalışılıyor ancak AKP milletvekili Kasım Gürpınar’ın köylerinde buna engel olunmasa bu çifte standart olur. Seçim mevzuatı uygulanırsa her yerde uygulanmasını talep ediyoruz. Israrla seçim mevzuatının uygulanmasını istiyoruz.”

Özbingöl, blok oyların kullanıldığı köy listesini valilik ve YSK ile paylaştıklarını ifade etti.

Editör: TE Bilisim