Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!
Sakarya Sapanca Belediyesi’nin Meydan Projesi kapsamında kamulaştırılan alanın çevresindeki yapılar, tarihi eser olup olmadığı konusunda yeniden inceleniyor.

    Meydan Projesi’nin etrafındaki yapılar sahipleri tarafından yapılan başvuru sonrası, Kocaeli Koruma Kurulu’nun kararı ile ‘Korunması Gereken Kültür Varlığı’ olarak tescillendi. Ancak Sapanca Belediyesi söz konusu kurul kararına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne itiraz da bulundu. Yapılan itiraz sonrasında genel müdürlük, tescillenen yapıların yeniden incelenmesini istendi. Yeniden incelenen yapılarla ilgili rapor hazırlandı. Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu raporu inceleyerek nihai kararını verecek.

    Sapanca Belediyesi Başkan Yardımcısı Hayati Arıcı, söz konusu alan üzerinde bir meydan projesi hazırladıklarını söyledi. Arıcı, bu kapsamda alan üzerinde bulunan yapıları kamulaştırdıklarını belirterek "Ancak kamulaştırılan alan çevresindeki yapı sahipleri binalarının tarihi eser olduğu gerekçesiyle Koruma Kurulu'na başvurdu. Yapılan inceleme neticesinde 20 adet yapı tescil edildi. Alınan bu kararlar ilçemizin yarını için büyük zarar verecek. Tek temennimiz tescillerin kaldırılması. Meydan projemizi Sapanca’nın geleceği için hayata geçirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Kamulaştırma alanı içinde kalan mülk sahipleri ise evlerinin yıkılmasını istemediklerini, yapılarının tarihi yapı olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim