İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
Sarıkamış Faciası 105 yıl önce bugünlerde başladı. Osmanlı imparatorluğu ile Almanya, birinci dünya savaşına birlikte girmeye karar verince, Almanya Osmanlıya yüzde 6 faizle 5 milyon altın borç verdi. Bunun karşılığinda Osmanlı padişahı V. Mehmet'ten, "Cihad-ı Ekber" ilan etmesini istedi. Yani Osmanlıya bağlı Müslüman halklara, savaş için Alman parasiyla Cihad ilan ettirdi. Buna Alman malı Cihad denildi.
Saraya damat olan Enver paşa, Almanların da destegiyle başkomutan vekili yapılmıştı.
Osmanlı ordusunun her kademesinde Türk subayları Alman subayların komutası altına sokulmuştu.
2 ağustos 1914 günlü Osmanlı-Alman gizli askeri ittifak Antlaşmasiyla, Osmanlı Genel Kurmay Başkanı'nın Almanlardan olması sağlanmıştı. Padişah V.Mehmet'in onayıyla yürürlüğe giren bu gizli antlaşmaya göre, Alman General Bronsart von Schellendorff, Osmanlı'nın ilk Alman genelkurmay başkanı oldu.
VE o uğursuz Sarıkamış faciasina Enver Paşayı bu Alman komutan yönlendirdi.
Almanya, Polonya cephesinde Rusya ile savaşıyordu. Bu nedenle Rusya'ya yeni bir cephe açmak ve Rus ordusunun gücünü ikiye bölmek için, Osmanlı ordusunun kafkas bölgesine doğru bir sefer başlatmasını istedi.
Enver Paşa bu Alman talimatı üzerine, 105 yıl önce bugünlerde 90 bin kişilik Türk ordusunu, hazırlıksız olarak Sarıkamış dağlarına Rus ordusuyla savaşmaya gönderdi.
Kışlık giysisi yetersiz, paltosu, çorabı yetersiz askerler eksi 30 derece soğukta ve bellerine kadar karın içinde yürümeye çalışıyordu.
Bu 90 bin askerden ancak 12.000 kadar er pek acıklı bir durumda geri dönebildi. Geri kalanı vurulmuş, açlıktan ölmüş, donmuş veya esir düşmüştü.
Sarıkamış faciasının konuşulması, araştırılması, basında yazılması, Enver Paşa'nın emriyle 7 yıl yasaklandı. Onun için bu acının bile ayrıntılarını doğru öğrenemedik. Halkın çoğu bu faciayı yasağın kalktığı 1922'den sonra öğrenmeye başladı. O zaman da ülkenin yeni dertleri vardı, onlar konuşuluyordu.
Ünlü Sarıkamış Faciası da tarihte çok acı bir felaket olarak kaldı. Unutuldu.
Bu Sarıkamış faciasının yaşanmasına önemli bir sebep te, o sırada ABD ve Rusya'nın iki koldan yönetip kışkırttığı Ermeni vatandaşlarımızın Türk halkına karşı katliamlara kalkışması ve büyük kısmının Rus ordusuna gönüllü katılmasıdır.
Herşey, Almanya'nın Osmanlı'ya ve dünyaya tek başına egemen olması için yapılıyordu.
O sırada 7. Ordu kumandanı olarak Suriye-filistin cephesinde görev yapan Mustafa Kemal, Osmanlı ordusunun Almanya tarafından yönetilmesine şiddetle karşı çıkmıştı. Defalarca Istanbul'a Enver paşaya ve Sadrazam'a rapor gönderdiği halde dikkate alınmamıştı.
Gönderdiği raporlarda Almanya'nın asıl gizli amacının Türkiyeyi sömürge yapmak ve ülkenin bütün kaynaklarına el koymak olduğunu anlatmıştı.
Kimseye dinletemedi.
Bu facia dahi kimseye ders olmadı.
İkinci dünya savaşından sonra, ABD 'nin emrine girdik. Bir daha çıkamadık. Amerika için öldük. Amerika için birbirimizi öldürdük. 1980 öncesi tüm katliamların planlayıcısı, yöneticisi ABD idi.
Tıpkı 1980 sonrası ve bugün olduğu gibi. Ülkemizi savaşsız teslim almıştır.
Biz onun tayin ettiği yöneticileri alkışlamaktan öte birşey yapamıyoruz. Onun tayin atadığı görevlilerin bir kısmını iktidar olarak, bir kısmını muhalefet olarak el üstünde tutuyoruz.
Bunun sonucunda ülkemin ekonomisinde, güvenliğinde, adaletinde ve milli bağımsızlığında yeni facialar yaşıyoruz.
Sarıkamış faciası dahil yaşadığımız tüm felaketlerin sebebi, ordumuzu, ekonomimizi ve eğitimimizi, yani kendimizi başkasına yönettirmemizden ileri gelmiştir. .
KENAN ÖZEK

Editör: TE Bilisim