Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde düzenlenen 'Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu' çerçevesinde 98 yıl önce yaşananlar, 3 ülkeden bilim insanlarınca değerlendiriliyor.

        Sempozyumun ilk gününün ilk oturumunda, Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli, 'Eski çağda Sarıkamış bölgesi', Yrd. Doç. Dr. Osman Aytekin ve İhsan Aslan ise Iğdır’daki Rus dönemi askeri yapılarından örnekler vererek sempozyumun farklı açılardan Sarıkamış Harekâtı’na baktığını gösterdi.

        İkinci oturumda ise Dr. Hasan Buyruk, ‘Frederick Burnaby’in 1876 – 1877 yıllarında Erzurum– Kars bölgesindeki askeri gözlemlerini paylaşarak bölgedeki dış güçlerin varlığına vurgu yaptı.

        Üçüncü oturumda ise Prof. Dr. Nihat Falay’ın Sarıkamış’ta yetim çocuklar ve Kazım Karabekir Paşa'nın konuşmalarıyla salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Yrd. Doç.Dr. Nurhan Aydın da Sarıkamış Harekâtı'ndan sonra Nargin Adası'nda Türk esirleri ve yaşadıkları dramı aktardı.

        Öte yandan sempozyuma, Azerbaycan, İran ve Kazakistan’dan katılan bilim insanlarından, Cavid Qasimow, Sarıkamış’ta Ruslar tarafından esir edilen Osmanlı askerlerinin tutuldukları kampları gündeme getirdi. Prof. Dr. Muratgeldi Söyegov da 1914-1915’te ilk Türkmence gazetenin sayfalarında 'Sarıkamış Harekatı’nın Yansıması' başlıklı konuşması ile ilgi uyandırdı.

Editör: TE Bilisim