Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Ali İsmail Korkmaz davasının 5. duruşması Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Mütalaasını okuyan savcı, tutuklu sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın ‘kasten adam öldürme’ suçundan, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar’ın ‘nitelikli yaralama’ suçundan ve tutuksuz sanıklardan Yalçın Akbulut’un ‘kasten yaralama’ suçundan cezalandırılmasını istedi. Savcı ayrıca Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin’in beratlarına karar verilmesini istedi.

3 Haziran 2013’te Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın polis ve sivil vatandaşlarca dövülmesi sonucu öldüğü iddiasıyla dava açılmıştı. Güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye alınan davanın 5. duruşması başladı. Davada 4’ü polis toplam 8 sanık ‘kasten adam öldürme’ suçlamasıyla yargılanıyor. Müdahil avukatları davanın başında salona olay yerinin geçtiği cadde ve sokakları gösteren bir maket getirdi.

SAVCI MÜTALAASINI OKUDU

Dava savcının mütalaasını okumasıyla başladı. Olay gününü özetlendiği mütalaada savcı, "Ali İsmail Korkmaz’ın olay günü Yunus Emre Caddesi'ndeki eylemlerde müdahaleden kaçarak, Kurtuluş Mahallesi Sanayi Sokak’a girdiği, burada İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever’in İsmail’e çelme taktığı, ekmek fırını önünde yaraladığı anlaşılmaktadır. Ayrıca sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın yatan Korkmaz’a vurduğu, Yalçın Akbulut’un orada bulunduğu, Ali İsmail’in küfür ettiği, sanıklardan Mevlüt’ün göğüs ve baş kısmına tekme attığı belirlenmiştir." ifadelerine yer verdi.

Hastane sürecinin de anlatıldığı mütalaada, son olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen Ali İsmail’in yapılan kontrollerinde beyin kanaması geçirdiği, daha önce kalp ameliyatı geçirdiği ve buna bağlı olarak kullandığı ilaçların beyin kanamasını hızlandırdığı yönünde adli tıp raporunun olduğu hatırlatıldı.

Adli tıp raporundaki, beyin kanamasının, kalp rahatsızlığı nedeniyle kullandığı ilaçların kafa travmasına bağlı beyin kanamasıyla ilişkili olabileceği ifadeleri kaydedildi. Ayrıca Korkmaz’ın dövülmesiyle, ölümünün illiyet bağı bulunduğu, kullandığı ilaçların beyin kanamasını hızlandırdığı, genel olarak yaralamaya yönelik saldırı, sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın yaralamaya yönelik saldırı, ardından maktülün küfretmesi üzerine Saldoğan’ın başına 3 kez vurduğu ve yaralamaya yönelik saldırının kastının aştığı ve adam öldürmeye sebep olduğu mütalaa edildi.

Sonuç olarak sanık Mevlüt Saldoğan’ın TCK 81/1 53/1 maddeleri uyarınca kasten adam öldürme suçlamasıyla cezalandırmasına, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar’ın TCK 86/1, 87/4 maddesi uyarınca nitelikli yaralama suçlamasıyla cezalandırılmasına, başpolis memuru Yalçın Akbulut’un 86/3 d ve 87/4 kasten yaralama suçundan cezalandırılmasına, Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin’in ise kasten adam öldürmeye iştirak suçundan dava açılmış ise de Ali İsmail Korkmaz’ın kaçtığı ve bu nedenle her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı deliler olmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beratlarına karar verilmesi mütalaa edildi.

AİLE MÜTALAAYA YÖNELİK SÖZ ALDI

Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz, söz alarak oğlunun kaçmaya çalışırken vahşice öldürüldüğünü savundu. Korkmaz, “Kaçan bir çocuğa vahşice saldırılması hangi kanuna, insanlığa sığar. Hepsi öldürmek için birer sebeptir. Bunun bir açıklaması yok. Raporlarda belirtildiği gibi herşey açık. Onu öldürmek için müdahale etmişler. Başı duvara çarpıyor. Biz bakamadık.Vücudunun her tarafı morluklar içindeydi. Savunma yapmayan, kaçmaya çalışan kişiye bu şekilde saldırıyorlar. Onun ağzından bozuk kelime çıktıysa canının yandığındandır. Ben diyorum ki, bunların cezalandırılmaması için hiçbir sebep yok. Bunlar katildir, gerçek cezasını almalarını ve adaletin adil şekilde işlemesini istiyoruz." dedi.

‘SANIKLAR İDAM DA EDİLSE ALİŞİM GELMEYECEK’

Anne Emel Korkmaz da, "Sanıklar idam da edilse Alişim geri gelmeyecek." diyerek şunları söyledi: “Ben 18 önce oğlumu yitirdim. 5 defa bu katillerle yüz yüze geliyorum. Bunlardan birisi ‘psikolojik sorun yaşıyorum’ dedi. Ali İsmail onları rahat bırakmayacak. Ben çocuğumla gurur duyuyorum, dimdik ayaktayım. Onlar eşlerinin, annelerinin çocuklarının yüzüne bakabiliyor mu? Hangi anne bunları sakin bir şekilde dinler. Ben 38 gün boyunca çocuğum ayağa kalkacak diye bekledim ama olmadı. Bu katiller galip geldi maalesef. İdam da edilseler Alişim geri gelmeyecek. Çocuğum cennette şu anda. Ama onlar ömür boyu cehennem azabı yaşayacaklar. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın. Hiçbir şey evlat acısı gibi değil. Herkes kendisini benim yerime koysun ve ona göre davransın.”

Ali İsmail Korkmaz’ın avukat ağabeyi Gürkan Kormaz da, amir sıfatıyla ve yakalama emri veren polisler için berat talebi istenmesini eleştirdi. Bunun savcı beyin gözünden kaçtığını savunan Korkmaz, "Ayrıca olaylar arasında bir kesinti olduğu söylendi. Önce 6 kişi darp ediyor. Sadece bir kişinin adam öldürmeye teşebbüsten yargılanması doğru değil. Diğerlerinin de aynı suçtan yargılanmalarını istiyorum.” diye konuştu.

Dava, müdahil avukatlarının savunmasıyla devam ediyor.

Editör: TE Bilisim