Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz

Şehrin yoğun gündeminden uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenlerin yeni adresi hobi bahçeleri. Emeklisinden, çalışanına, erkeği ve kadınıyla onlarca kişi işlerinden ilk fırsat bulduklarında hemen kendilerini hobi bahçelerine atıyor. Baharın gelmesiyle canlanan bahçeler, çeşitli türden çiçekler başta olmak üzere, domates, biber, patlıcan, soğan ve çilek gibi organik ürünlerle yeniden renklendi. Ağırlıklı olarak tatil günlerinde bahçelerine giden vatandaşlar bir tarafından yorgunluk atarken diğer yandan da yiyeceği bitkileri yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Bursa’nın Osmangazi ilçesi Yeni Yalova yolu üzerinde bulunan hobi bahçeleri hem hafta içi hem de hafta sonları büyük ilgi görüyor. Yaklaşık 10 dönümlük alanda kurulu bahçeler, kiralama usulüyle tahsis ediliyor. Bahçeden şahsın ayrılması veya ölmesi halinde başkasına devrediliyor. Vatandaşlara 100-150 metrekarelik bahçelerde ürün yetiştirme imkanı sağlanıyor.

Kürek, kazma ve çapalarla bahçelerini kazıp meyve ve sebze yetiştiren emekliler, hafta sonlarında yanlarına gelen torunları ve yakınları ile mangal keyfi de yapıyor.

AYLIK 170 LİRAYA KÖY HAYATI

Hobi Bahçeleri Dernek Başkanı Yüksel Boysan, bahçelerin yarısının büyükşehir belediyesi, yarısının da hobi bahçeleri derneği tarafından ihale edildiğini söyledi. Boysan, “Hobi bahçelerini dernek olarak 170 liraya kiraya veriyoruz. Burada çalışamayan, yaşlanan veya ölüm halinde devretmek isteyen olursa devrediyor ve yeni gelende bütün haklara sahip oluyor.” dedi. Bahçelerde çiçek ağırlıklı olmak üzere kimi bodur ağaçlarında ekilebildiğini anlatan Boysan, “Arkadaşlar en azından emekli kişiler kahve köşelerinden, apartmanlar içinde yaşamını sürdürmektense açık havada kendi ektikleri ile mutla oluyor. Çok güzel komşuluklar var. Burada emekliler kalıyor. Bizim tüzüğümüzde emekli olmak kaydı var. Ancak soyadı taşımak kaydıyla babasının veya annesinin üstüne kiralanıp işlenebiliyor. Tüzüğümüz gereğince emekli olmayanlar kiralayamıyor.” şeklinde konuştu. Kendisini de 20 yıldır hobi bahçesi işlettiğini anlatan Boysan, insanların oturabildiği sürece bu bahçeleri kullanabildiğini sözlerine ekledi.

Hobi bahçesinde 5 yıldır eşiyle birlikte yaz-kış kaldığını anlatan Recep Acar, bahçeye aylık 170 lira kira verdiklerini aktarırken, şunları söyledi: “Buraları kazıyoruz, domates, biber, patlıcan, bamya, fasulye ekiyoruz. Bahar geldi, ekimler başladı. Benim evimde var ama ben burada kalıyorum. Daha iyi, hoşuma gidiyor, temiz hava. Torunlarım da var hafta sonları yanıma geliyorlar ve burada mangal yakıyoruz, çalışıyoruz.”

HERKES DENİZE GİDERKEN BİZ BURAYA GELİYORUZ

Ali Korkmaz ise yaz sezonunu hobi bahçesinde geçirdiklerini dile getirirken şöyle konuştu: “Yaz sezonunu on senedir burada geçiriyoruz. 5. ayda gelip 10. ayda gidiyoruz. Bu senede domates, maydanoz, dere otu, sarımsak, marul ve çilek gibi organik ürünler ektik. Baklalarımızı akşam topladık. İnşallah ilk baklayı yiyeceğiz. Hafta sonları da torun tombalak geliyor, burada vakit geçiriyoruz. Çok memnunuz, evlerde sıkılıyoruz zaten, herkes denize giderken biz buraya geliyoruz. Ektiğimiz ürünleri suluyoruz, bunlarla haşır neşir oluyoruz.”

Bülent Adam da, hobi bahçesinde mevsimlik organik ürünler yetiştirdiklerini ifade ederken, “Bu yılda baharla birlikte domates, bamya, salata, biber ve çilek gibi ürünler ektik. Biz de 9 senedir yazları burada kalıyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim