Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit
Tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayatını kaybeden Gazeteci Mehmet Ali Birand’ın cenazesi; medya, siyaset, spor, iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi. Birand’ı son yolculuğunda, yakınları, arkadaşları ve sevenleri yalnız bırakmadı.

Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazına; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Fatih Terim, Erdoğan Demirören ve Adnan Polat'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.

Hüzünlü anlara sahne olan cenaze namazı öncesi sevenleri Mehmet Ali Birand'ı anlattı. "Türk medyasının başı sağolsun!" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hepimizin başı sağ olsun. Mehmet Ali Birand Türk gazeteciliğinin çok önemli bir ismiydi, simge bir ismiydi. Yazılarıyla kitaplarıyla bir döneme damgasını vurdu. Bazen olayların ayrıntılarını perde arkasını onun kitaplarından, yazılarından öğrendik. Heyecanlıydı. Doğru haber için çalışırdı. Halka doğru haber vermek için çaba harcardı. Onun haberlerini her zaman güven içinde izledik, dinledik. Allah Rahmet eylesin. Önemli bir kayıp. Hepimizin başı sağ olsun." ifadesini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Medyamızdan bir yıldız daha kaydı. Güzel bir insan ve bir ekol olarak kabul ettiğimiz, bir çok öğrenci yetiştiren, medyamızın bu gün bu duruma gelmesinde önemli katkısı olan bir insan. Özellikleriyle, farklılıklarıyla anılacak bir insan. Ayrıca sadece Türkiye’de değil dünyada liderlerle yaptığı söyleşiler ve dünyayı Türkiye ile buluşturan bir anlayışa sahip bir insan." dedi.

Gazeteci Ali Kırca ise, "İki gündür onun haberlerini ekranda biz sunarken ve başka kanallarda izlerken, görüntüleri ekrana gelirken hep o sunuyormuş gibi, yaşıyormuş da kendi ölümünün haberlerini sunuyormuş gibi geliyor. Ama işte bu gün artık onu toprağa veriyoruz. Hatıralarımızda yaşayacak onu çok özleyeceğiz." şeklinde duygularını dile getirdi.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da şu ifadeleri kullandı: "Mehmet Ali Birand’ın ölümü toplumumuzu çok derinden etkiledi. Bunu görüyoruz. Aslında bunda şaşılacak bir taraf da yok. Müthiş bir insan öyküsü yatıyor. Olağan üstü bir insanlık macerasını yaşamış bir insan. Mesleğine katkı yapmış. Mesleğini yeniden tanımlamış. Ülkedeki alışılmış uygulamaların ötesine geçmiş, gerek televizyonculuğu, gerek gazeteciliği bu anlayışla sürdürmüş ve mesleğinin zirvesine geçmeyi başarmış bir insan. Yurt dışında görev yaptığı sırada, beraberliklerimiz oldu. Beraber eşiyle birlikte yemeklere gittik, sinemalara çıktık. Arkadaşlık da yaptık. Mehmet Ali artık aramızdan ayrıldı ama hepimizin ruhunda zihninde bir Mehmet Ali olayı var."

CENAZE, FARKLI KESİMLERİ BİR ARAYA GETİRDİ

Galatasaraylı yönetici Abdurrahim Albayrak, "Büyük bir Galatasaraylıydı. Allah rahmet eylesin. Mehmet Ali ağabeyle Galatasaray Sporti A.Ş.’de de Yönetim Kurulu’nda beraber çalışıyorduk. 1,5 yıldır koltuklarımız yan yanaydı. Önümüzdeki Salı günü çok acı bir gün olacak ama biz onu hep yaşatacağız."

Yılmaz Erdoğan, "Üzgünüm çünkü onu şahsen tanımış ve dostluğunu paylaşma şansına erişmiş bir insanım. Bu ülkenin kaderi için, her anlamda gidişatı için çok önemli bir denge unsurunu, barıştırıcıyı, uzlaştırıcıyı yitirmenin acısı var."

İşadamı Tuncay Özilhan, "Çok büyük bir gazeteciyi, çok önemli bir fikir adamını kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin."

Halit Kıvanç, "Bu ay 88 yaşına basıyorum. 50 sene önce Milliyet gazetesi binası yetmiyordu. Ben dış haberlere bakan Sami Kohen’in odasında oturuyoruz. Bir genç geldi. Masayı getirdiler masa sığmadı, daha küçük bir masa geldi. O masaya Mehmet Birand oturdu. Öz evladım gibiydi. Sonra o odaya bir genç hanım geldi. En özel ve güzel yanı daima güler yüzlü olmasıydı. Çok çalışkandı."

Cüneyt Özdemir, "Her şeyden öte bizim ağabeyimizdi. Onun yanında yetiştik. Türk basınında az olan bir şey yapıyordu. Gazetecilerin önünü açan ağabeyimizdi. Ama her şeyden öte Türkiye’nin en çalışkan, en iyi gazetecilerinden bir tanesiydi. Bu yüzden yıllarca başına gelmeyen de kalmadı. Türkiye’de gazeteciliği yapmanın ne kadar zor olduğunu da gösterdi. Sadece Türkiye’ye dünyayı değil, dünyaya da Türkiye’yi anlatan bir gazeteciydi. Allah Rahmet eylesin çok üzgünüz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Son Mehmet Ali Bey ile ilgili çok şey söylendi. Binlerce insanın akın ettiği bir cenaze. Bu tabloyu görseydi kendisi de çok mutlu olurdu. Demek ki çok seveni varmış. Ailesine, dostlarına, basın camiasındaki bütün arkadaşlarına baş sağlığı diliyorum. Büyük bir kayıp, umud ediyorum ki Sayın Birand’ın yeri doldurulacaktır."

İşadamı Ali Ağaoğlu, "Hepimizin başı sağ olsun, Türkiye’nin yetiştirdiği içi en dolu, bilgi olarak en dolu insanlardandı. Türk insanının en büyük eksikliğinden birisi uzlaşmadır, Mehmet Ali Birand uzlaşmayı en iyi şekilde sağlayan, ülkeye örnek olacak bir insandır. Uzlaşmacı ve pozitif yönüyle yeri kolay kolay doldurulamaz bir insandı."

Tayfun Talipoğlu, "Bu meslekte insanın bir yere gelebileceğini zaman ama orayı koruması gerektiğini söylemişti. Daha mesleğin başındayken TRT’de Show Tv adına Güneri Civaoğlu ile beraber program yapıyorlardı. Sevgili Cem Uzan o zaman dedi ki, 'TRT stüdyolarını nasıl kullanır git ve bir haber yap!' Biraz kelle koparan haber cinsinden. Ben de kapıda bekliyorum. İçeri girdim tam kapıdan beni gördü. Yanağımı okşadı ve dedi ki; 'çok iyi gidiyorsun çok başarılı gidiyorsun, dikkat et bu iş bıçak sırtıdır. Bir anda insanlar senden nefret edebilir, bütün sevgileri ters dönebilir' dedi ve yanağımı okşadı gitti. Ondan sonra dostluğumuz başladı, ağabeyimizdi bizim. Her gördüğü yerde zaman zaman küçük anekdotlarla der verdi. O bu bıçak sırtı işi çok iyi başardı ki 3 gündür televizyonları görüyoruz, burayı görüyoruz. Keşke biz de onun gibi başarabilseydik."

BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Bütün ülkenin başı sağ olsun. Herkes her şeyi söyledi. Ama büyük bir bahtiyarlığın sahibiydi çünkü sağlığında da bu söylendi. Aslında sevenleri ve sevmeyenlerine baktığımızda bu ülkede demokrasiyi isteyenler ve istemeyenler ayrımını net olarak görebilirsiniz. Bir gazeteci ve aramızda düzgün bir demokrat olarak yaşadı ve aramızdan ayrıldı mekanı cennet olsun.

BDP Milletvekili Hasip Kaplan, "Sayın Birand’ı 12 Eylül dönemindeydi, dayısı rahmetli Türkiye Barış Derneği Genel Başkanı olarak yargılanıyordu ve ben genç bir avukat olarak oradaydım. Sayın Birand ile ilk tanışmamız orada oldu. Ondan sonra siyaset hayatında hep olağanüstü dönemlerde beraber olduk. Yakın tarihimizin büyük bir üstadıydı. Özleyeceğiz."

Fatih Terim, "Son 1,5 yıl beraberdik. Aynı zamanda yönetim kurulumuzdaydı. Braga maçında beraberdik. İyi bir Galatasaraylı, iyi bir Türkiye insanıydı. Allah rahmet eylesin! Mekanı cennet olsun! Ailesine de sabırlar diliyorum."

Cenaze namazının adından Birand'ın cenazesi tekbirler ve alkışlar eşliğinde defnedilmek üzere Anadolu Hisarı Mezarlığı'na gönderildi.

Editör: TE Bilisim