YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Plastik kapakların toplanarak engelliler için tekerlekli sandalye alınması kampanyası yüz güldürmeye devam ediyor. Toplanan tonlarca plastik kapakla engelliler için medikal malzeme alınıyor. Kapaklarla 20 tane daha tekerlekli sandalye alındığını belirten Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş, “Suistimaller olduğunu biliyoruz ama kampanyamız hiç bitmedi. Türkiye’nin en sevgi dolu kampanyasında herkes aynı kutuya kapak atıyor.” dedi.

Türkiye Omurilik Felçliler Derneği tarafından organize edilen kampanya ile toplanan plastik kapaklarla 20 yeni tekerlekli sandalye alındı. Yaklaşık 350 kilo plastik kapak karşılığında tanesi 350 liraya alınan sandalyeler engelli insanlara dağıtıldı. Yıllardır devam eden kapak toplama kampanyasında zaman zaman kampanyanın bittiği, toplanan kapakların işe yaramadığı yönünde ifadeler medyada yer bulunca kampanya sahibi dernekler üzüntü yaşadı. Çünkü kampanyalar bitmediği gibi yeni bağışçılarla alınan onlarca medikal malzeme de ihtiyaç sahibi engellilere teslim ediliyordu.

Derneğin Bakırköy’deki merkezinde düzenlenen törende de son olarak kapak kampanyası ile alınan 20 tekerlekli sandalye ihtiyaç sahiplerine verildi. Başkan Ramazan Baş, bugüne kadar toplanan tonlarca plastik kapakla yüzlerce engelliye tekerlekli sandalye alındığını belirterek, “Her türlü plastik kapak ya da plastik malzemeyi tüm Türkiye’de vatandaşlarımızın duyarlılığı ile topluyoruz. toplanan kapaklarla bugün alınan sandalyelerin buna en iyi cevap olduğunu söyledi. Baş, “Bu tür söylentilerin de doğru olmadığını göstermeye çalışıyoruz. Derneğimizde toplanan bütün kapaklar kayıt altına alınır. Kim getirdiyse, onun karşılığında ne alındıysa hepsi raporlandırılır. Ancak suistimal edenler de var. Kapaklar toplanıyor ama pet şişeler toplanmıyor şeklinde yanlış bir kanı var. Bu yanlış kanı vatandaşları tereddütte bırakıyor. Sokakta plastik şişler zaten toplanıyor. Bu bizim işimiz değil. Biz burada ticaret değil çöpe gidecek değeri insanların faydası için kullanmaya çalışıyoruz.” dedi.

'KAMPANYA HİÇ BİTMEDİ'

Suriyeli engelliler de dahil olmak üzere binlerce kişiye bu yardımların yapıldığını anlatan Baş, kampanya konusunda duyarlılık beklediğini şu cümlelerle dile getirdi: “Bizim plastik kapak kampanyamız hiç bitmedi. Bitti şeklinde bir haber yayınlandı. Türkiye’de herkes ayrımcılıkla ilgili bir yaşam mücadelesi verirken bu kampanyada herkes aynı kutuya kapak atıyor. Türkiye’nen en barışçıl, sevgiyle dolu kampanyası”

Gönüllüler de kapak kampanyasına katılıp engelliler için tekerlekli sandalye alınmasından mutlu olduklarını anlattı. Eray Mermer isimli ortaokul öğrencisi, 5 yıldır kapak topladığını belirterek bugüne kadar tonlarca kapak toplayarak engellilere destek olduğunu kaydetti. Mermer, dedikodulara aldırmadan kapak toplamaya bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Toplanan kapaklarla tekerlekli sandalye sahibi olan 24 yaşındaki doğuştan engelli Burhan isimli genç de kampanyaya duyarlılığın azalmasından endişe ettiğini belirterek “Toplanan kapaklar sandalye olmaya devam ediyor. Engelli arkadaşlar evde kalmasın, özgür olsunlar.” dedi.

Derneğin çalışmalarıyla 2011-2015 yılları arasında plastik kapak kampanyası ile 424 adet manuel tekerlekli sandalye, 31 aret akülü tekerlekli sandalye, 19 adet akü, 85 yara minderi olmak üzere toplam 367 medikal malzeme alındığı belirtildi.



Editör: TE Bilisim