Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yetiştirme yurtlarında koruma altına aldığı çocukları ev modelinde hayata hazırlamayı hedefleyen Sevgi Evleri Projesi, meyvelerini vermeye başladı. Proje kapsamında Samsun’da hayata geçirilen 32 Sevgi Evi’ne yetiştirme yurtlarından nakledilen 150 öğrenci yerleştirildi. Yapılan gözlemlerde çocukların ev ortamını kısa sürede benimseyip adapte olduğu, hiçbir olumsuz durumla karşılaşılmadığı ve okul başarılarının arttığı belirlendi.

Sevgi Evleri Projesi ile ilgili Cihan’a konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal, projenin Samsun’da başarılı olduğunu söyledi. Terkedilmiş veya korunmaya muhtaç çocukların yetiştirme yurtlarında bakılmaları modelinden sevgi ve çocuk evleri modeline geçilmesinin birçok sorunu ortadan kaldırdığını ifade eden İl Müdürü Adnan İpekdal, zamanla tüm çocukların yeni modelden faydalanacağını kaydetti.

Samsun’da devlet korumasında 52’si koruyucu aile yanında 500’ün üzerinde çocuk olduğu bilgisini veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal, "Yurtlarımız fiziki açıdan eskiye oranla çok iyi durumda. Ancak yine de ev ortamı tadını vermiyor. 15-20 kişilik guruplara bölünmüş koğuşlarda kalmaları, kitle psikolojisi oluşmasına sebebiyet veriyor. Bir kişinin olumsuz davranışı 20 kişiyi birden etkileyebiliyor. Dolayısıyla daha insani ve aile ortamına benzeyen bir yerde çocukların yetiştirilmesinin daha faydalı olduğu görülerek yeni bir sisteme geçildi. Bununla birlikte bir sorun da ortadan kalmış oldu." dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ BU EVLERE ÇABUK ALIŞTI"

Farklı yerlerde faaliyete geçen dubleks tipi 32 evde devlet korunması altında 150 çocuğun bakımını gerçekleştirdiklerini hatırlatan İl Müdürü İpekdal, "Çocuk evlerimizde 5-6 çocuk, dubleks ev tarzındaki her sevgi evimizde de 10 çocuk kalıyor. Çocuklarımız bu evlere çabuk alıştı. Yetiştirme yurtlarımızdan zaman zaman izinsiz ayrılıp emniyete bildirme vakaları, bu evlerimizde olmadı. Her hangi bir olumsuzluk da yaşanmadı. Demek ki çocuklarımız ev modelini daha insani, modern ve yaşanabilir görüyor." şeklinde konuştu.

Evlerde kalan çocukların yurtta kalanlara göre daha başarılı olduklarına da değinen Adnan İpeldal, "Sevgi ve çocuk evlerimizde kalan çocuklarımızın başarılarının yükseldiğine şahit oluyorum. Bir çocuğumuzu yetiştirme yurdundan alıp eve yerleştirdiğimizde zayıflarını düzelttiğine, sınıfı zor geçebilecek durumda iken teşekkür alanlar var. Ev modelinin her halükarda daha fazlalı ve avantajlı olduğunu gördük. Ekonomik boyutu yetiştirme yurduyla aynı ama sosyal faydayı düşündüğümüzde bu çocukların topluma kazandırılmasına daha faydalı." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim