Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), pilot olmak isteyenlerin tereddütlerini gidermek üzere bilgilendirme yaptı.

Sivil havacılık otoritesinin, sıkça gelen sorular üzerine yaptığı açıklamada pilotluk eğitimin hangi şartlarla, nerelerde, nasıl yapılacağı; dil bilgisi, ne kadarlık bir eğitim ile kokpit koltuğuna oturulabileceğine yönelik sorular cevaplandı.

Bu çerçevede pilot eğitimi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonları’ndan birine katılmak gerekiyor. Pilot eğitimi için Türk Sivil Havacılık Mevzuatı’na göre lise mezunu olmak yeterli. Ancak havayolu işletmeleri çoğunlukla üniversite mezunu pilot istihdamını tercih ediyor.

Havayolları, pilot adaylarını işe almadan DLR olarak adlandırılan veya buna benzer testlerden geçiriyor. Testlerden başarılı olmak için adayın görsel hafıza, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon, temel fizik kavramları, üç boyutlu düşünme, algılama hızı ve geçici bellek gibi kriterleri ölçülüyor.

Sadece pilotluk mesleğinde değil havacılık sektörünün bütün çalışanlarının İngilizce’ye hâkim olması büyük önem arz ediyor. Konuşma ve anlama düzeyinde iyi İngilizcesi olmayanların havayollarında çalışması imkansız.

PİLOT LİSANSI İÇİN 80 BİN EURO

Havayolu pilotu (ATPL) lisansına sahip olmak için ödenmesi gereken ücretler, okullar arasında farklılık göstermekle beraber ortalama 80 bin euro civarında.

Bazı okullar fiyatlarını, SHGM’nin asgari süre gerekliliklerine dayalı olarak belirliyor. Ancak lisans için okullar arasındaki maliyet farkları ve taahhütlerinin detaylı incelenmesi lazım. Kariyerini pilotluk mesleği üzerine yapmak isteyen ve sonrasında havayollarında çalışmak isteyenlerin eğitimleri ortalama 18 ay sürüyor. Adayların en sık sorularının başında ise hangi uçuş okulunu tercih edecekleri geliyor. SHGM tarafından ruhsatlandırılan bütün okullar pilot eğitimini vermeye yetkilidir. Belirtilen kriterleri uyan adayların, pilot okullarından geçmiş dönemde mezun olanlar kişilerle de görüşmeleri öneriliyor.

Editör: TE Bilisim