Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
İzmir polisi, şiddet mağduru kadınları tekrar hayata kazandırmak için örnek bir proje geliştirdi. Koruma altına alınan kadınlara hukuki ve sosyal anlamda yardım eden Toplum Destekli Polislik Şubesi, meslek odalarıyla ortak hareket ederek iş garantili kurslar açıyor. Polis tarafından koruma altına alınan şiddet mağduru 400 kadının iş hayatına atılması amaçlanıyor. İlk etapta 40 kadın, İŞKUR ile birlikte düzenlenen kursa katılacak.

İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın talimatıyla şiddet mağduru kadına yönelik Toplum Destekli Polislik Şubesi tarafından proje başlatıldı. Kadına şiddetin son zamanlarda toplumun kanayan bir yarası haline geldiğini belirten Bilkay, "Bu konuda Toplum Destekli Polislik ve Asayiş şubeleri başta olmak üzere tüm emniyet teşkilatı olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Kurumlar arası koordinasyonu sağlayarak, çözüm noktasında üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz." dedi. Bugüne kadar 400 kadınla birebir irtibat kurduklarını anlatan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Aral ise, "Polislerimiz, mağdur kadınlarla birebir görüşüyor, korkularını yenmelerini sağlıyorlar. Onları tekrar hayata kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Mağdur kadınlara hem hukuki hem de sosyal yardımlar yaparak tekrar hayata tutunmalarını sağlıyoruz. Olumlu sonuçlar aldığımızda bizi mutlu ediyor. Meslek odalarıyla birlikte iş garantili kurslar açarak iş imkanı sağlıyoruz. Mağdur kadınlardan bazılarını işe yerleştirmiş durumdayız." şeklinde konuştu. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Harun Yıldırım da, "İlk etapta mağdur kadınlara korkularını yenmeleri konusunda destek veriyoruz. Kendilerine en uygun çözümü, sosyal hizmet uzmanlarıyla birlikte bulmaya çalışıyoruz. Meslek kuruluşlarıyla görüşüp çeşitli projeler dahilinde iş sahibi yapıyoruz." dedi.

Polis sayesinde temizlik görevlisi olarak çalışmaya başladığını anlatan 35 yaşındaki Birgül A., eski eşinden 13 yıl boyunca şiddet gördüğünü söyledi. Eski eşinin sadece kendisine değil, dayısına ve babasına da şiddet uyguladığını vurgulayan Birgül A., "Dayımı bıçakladı. Babam, üzüntüden kanser oldu. Babamı ziyarete gittiğimde, onun yanında bile dayak yedim. 'Vurma, ne olur.' dedi diye ona da saldırdı. Babam, bu olaydan bir ay sonra vefat etti. Babamın ölümünden sonra boşanma kararı aldım. Dava açtım, polise başvurdum. Beni Karşıyaka Sığınmaevi'ne yerleştirdiler. Bu dönemde Toplum Destekli Polislik Şubesi bana destek sağladı. Polislerle sürekli iletişim halindeyiz. 'Eşin senin rahatsız ediyor mu?' diye kontrol ediyorlar. Rahat rahat dışarı çıkabiliyorum. İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'a çok teşekkür ederim." diye konuştu.

Polis sayesinde bir anaokulunda işe başlayan, ismini açıklamak istemeyen şiddete maruz kalmış bir kadın ise şunları anlattı: "Babamdan ve eski eşimden şiddet gördüm. İki yıl boyunca şiddete maruz kaldım. Bana zarar vermeye başlayınca ailem de sahip çıkmadı. Polise sığındım. Boşandıktan sonra ölüm korkusu yaşıyordum. Evden çıkmaya korkuyordum. Çok sıkıntı yaşadım. Bu zaman zarfında polislerin çok desteğini gördüm. Koruma altına alındım. Eski eşime uzaklaştırma cezası verildi. Polis sayesinde bir anaokulunda öğretmenlik yapmaya başladım. Şimdi çok daha iyi durumdayım. Ekonomik özgürlüğüm var. Kimseye muhtaç değilim."

Editör: TE Bilisim