İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
Şifa Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Uygulama Merkezi (ŞÜSEM), anne adaylarını psikolojik ve fizyolojik olarak doğuma hazırlayacak eğiticilerine yönelik iki günlük kurs düzenledi. Doktor, ebe ve hemşirelere yönelik "Doğum Öncesi Hazırlık Eğitici Eğitimi" adlı kursa, İzmir’in yanısıra Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Kurs, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Okumuş ve Şifa Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Keziban Yenal koordinatörlüğünde yürütüldü.

Prof. Dr. Okumuş, eğitimler hakkında yaptığı açıklamada, “Katılımcılarımıza, anne adaylarını normal doğuma nasıl hazırlayacaklarını öğretiyoruz. Maalesef günümüzde kadınların çoğu, korkuları dolayısıyla sezaryenle doğurmayı tercih ediyor. Doğuma iyi bir şekilde hazırlanmadıkları için korkuyorlar. Kadınları normal doğuma hazırlarsak, sezaryen oranları da düşecektir. Kursiyerlerimiz, bu eğitimin ardından gittikleri yerlerde doğuma hazırlık sınıfları açacak.” dedi.

'DOĞUM NORMAL BİR OLAYDIR'

Günümüzde sezaryenle doğumun normal hale geldiğine dikkat eken Okumuş, “Doğum normal, sezaryen ise anormal bir olaydır. Normal doğuramayan biri için bebek veya anne sağlığı tehdit altındaysa sezaryen can kurtarma operasyonudur ama ülkemizde sezaryen normal, normal doğum anormal hale geldi. Sağlık Bakanlığı’nın politikası da şimdi sezaryenle doğum oranlarını düşürme yönünde. Biz de biliyoruz ki kadınları ruhsal ve fiziksel olarak doğuma hazırlarsak, normal doğum yapmamaları için hiçbir neden yok.” şeklinde konuştu.

Kursun açılış töreninde konuşan Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Vural ise yükselen sezaryenle doğum oranlarının artık bir problem teşkil ettiğini söyledi vurguladı: “Ülkemizdeki sezaryen oranları, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiğinin üç katından daha yüksektir. Sağlık Bakanlığı da bunu düşürmeye yönelik çalışmalara başladı. En önemli adım, toplumun eğitilmesi olacaktır.”

Editör: TE Bilisim