Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Siirt'te iki aile arasında bir yıldır süren kan davası Vali Ahmet Aydın, Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, İl Müftüsü Faruk Arvas ve kanaat önderlerinin araya girmesiyle son buldu.

Kente 30 kilometre uzaklıktaki Şirvan ilçesinin Ormanbağı köyünde 2012 yılında arazi anlaşmazlığı yüzünden amca çocukları Hasan Öneryıldız ve Hamza Öneryıldız aileleri arasında çıkan kavgada Öneryıldız'ın oğlu Kenan Öneryıldız hayatını kaybetmişti. Bu olayın ardından her iki aile arasında başlayan kan davası Vali Ahmet Aydın ve kanaat önderlerinin araya girmesiyle birlikte sona erdi.

Siirt'in önde gelen Kanaat önderlerinden Şeyh Muiniddin Aydın'in evinde toplanan iki aile fertleri bir araya gelerek barışı sağladı. Aydın iki aile fertlerine vaaz ve nasihatlerde bulundu. Yaklaşık bin kişinin toplandığı barış toplantısına katılanlar verilen nasihat sırasında gözyaşlarını tutamadı. Barış toplantısında bir açıklama yapan Vali Ahmet Aydın, iki aile arasındaki husumeti bitirip sağlanan barışın daha büyük barışlara ve kardeşliklere vesile olmasını istediklerini söyledi. Aydın, kanaat önderleri ve ilin önde gelen insanlarının barış için ellerini taşın altına koymaları gerektiğini belirterek, "Bütün kanaat önderlerimizin ve bütün illeri gelen insanlarımızın kan davası gibi olaylarda elini taşın altına koyması lazım, şeyhimiz Muiniddin hoca gerçekten çok fedakarlık yapıyor. Bugün hep beraber gördük, iki aileyi barıştırdı, Allah razı olsun. Hocam çok güzel ifade etti, ölüm kaderde vardır. Onun saati gelmiştir, ölecektir. Ama bunu yapan pişman olmuşsa, tövbe etmişse bize düşen af etmektir. Sağolsun öldürülen taraf da af etmiştir, bu çok büyük bir fedakarlık. Umarım Cenab-ı Allah hem onu ve ailesini ve hem de herkesi affeder. Bizim de çok günahlarımız var, isyanlarımız var. Biz kendi kardeşlerimizi affedelim, inşallah Allah da bizleri affeder. Ayrıca şu zamanda en çok ihtiyacımız olan barıştır. Kardeşliğin tesisi için hem barış ve hem çözüm süreci diyoruz. İnşallah büyük süreçlere vesile olur. Emeği geçenlere ve özelikle de o evladımızın babasına ve ailesine şükranlarımı arz ediyorum. Hem şahsım adına ve hem devletim adına Allah razı olsun bu barışı sağlayanlardan. Darısı daha büyük barışlara ve büyük kardeşliklere diyoruz" dedi.

İki ailenin bir araya gelmesine vesile olan Siirt'in önde gelen kanaat önderlerinden Şeyh Muiniddin Aydın, ailelerin hiçbir şart ve menfaat ortaya koymadan Allah ve Resulü'nün rızası için barıştığını belirtti. Aydın, "Barışa muhtaç olduğumuz şu günlerde, barıştan bahsetmek inanın bizi çok sevindirmektedir. Takriben bir yıl önce Ormanbağı köyünde komşu ve akraba olan iki kardeşimiz arasında husumet ve daha sonra çıkan olayda, Hasan Öner'ın evli oğlu Kenan 30 yaşında vefat etmişti. Yapılan barış görüşmeleri sonucunda hiçbir şart ortaya konulmadan, hiçbir menfaat istenmeden ve davacı olmamak kaydıyla sırf Allah ve Resulü'nün rızası, hazırda bulunan büyüklerimizin hatırı ve Belli aşiretinin huzuru için Hasan Öneryıldız katili af etmiştir. Menfaat ve ecelini Allah'tan istemektedir. Dolayısıyla merhum Kenan kardeşimize Allah'tan rahmet ailesine sabır ve sonsuz ecir verilmesini ve böyle acı olayların tekrar etmemesini dileriz. Bu vesileyle bu barışın gerçekleşmesinde emeği geçen bütün kardeşlerimize sonsuz şükranlarımızı bildirir, barışın kalıcı olmasını yüce Allah'tan temenni ve niyaz ederiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından her iki aileye mensup yaklaşık bin 500 kişi, Vali Aydın ve Şeyh Aydın önünde dualar ve salavatlar eşliğinde tokalaşıp, sarılarak barıştı. Barışın ardından Siirt Valisi Ahmet Aydın ve beraberindekiler verilen yemeğe katıldı. Yemekten sonra Siirt Müftüsü Faruk Arvas'ın duaları ile barış toplantısı son buldu

Editör: TE Bilisim