Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Çiftçinin alternatif ürünü enginarın hasadı Mersin’in Silifke ilçesinde başladı. Tanesi 2 TL’den satılan enginar, Türkiye’de iç piyasaya sunuluyor.
Atayurt Mahallesi’nde çilek ve domates yetiştiriciliği ile uğraşan Hamit Gönül, tarafından 5 yıl önce deneme amaçlı dikimi yapılan ve şuanda 30 dönümlük bir alan üzerinde üretimi gerçekleştirilen enginarı, “emeği az, geliri çok” diye nitelendiriyor.
Bu yıl ocak ayında başladığı hasatta ilk zamanlar enginarı tanesi 7 TL’den sattığını, verim arttıkça fiyatının 2 TL’ye kadar düştüğünü belirten üretici Hamit Gönül, “Her bir kökte ortalama 7-9 enginar var. Bahçede yılına göre değişen fiyatı bu yıl 2 liradan alıcı bulunuyor. Ayrıca Silifke’ye yurdun dört bir yanından alıcı geliyor. Ben enginar üretiminden oldukça memnunum. İstiyorum ki bütün çiftçilerimiz bunu denesin. Bir çilek domates kadar emeği yok. 6 ay hasat ediyorsun. Don vurdu sel aldı, soğuk vuracak endişesi yok. Sağlam köklere ve dallara sahip. Tane başı sattığımız içinde güzel gelir elde ediyoruz. Ayrıca sadece meyve olarak değil konserve olarak da siparişler alıyoruz. Çiftçimiz domates, çilek yetiştirmekte ki inadını bırakıp enginar diksin. Bir yıl bile olsa denemelerini tavsiye ediyorum” dedi.


Editör: TE Bilisim