Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?
Limon hasadına başlanan Mersin’in Silifke ilçesinde limon işçileri günlük yevmiyelerinin çok düşük olduğunu, şu an 35 TL olan yevmiyelerinin en azından 40 TL olmasını istediklerini söyledi.

Silifke’de yaklaşık 4 bin limon işçisi bulunduğunu belirten Narenciye Çavuşları İşçiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şuayip Tunç, "Limon 1,5'a da satılsa, sandıkları 100-150 liraya da satılsa işçi yevmiyesi ne hikmetse yerinde sayıyor. Sabahın zifiri karanlığında kalkıyoruz. İki ögün yemekte kendimize ait, akşam saatlerine kadar çalışıyoruz, aldığımız para 35 TL. Bununla nasıl geçim yapılacak bilemiyorum. Tarsus’ta, Mersin’de, Adana’da kaymakamlık nezdinde komisyonlar kuruluyor. Fiyatta anlaşılıyor. Bizim burada bir türlü böyle bir şeyi yaptıramadık, denedik olmadı. Geçmiş dönemdeki sayın kaymakamımız bir komisyon kurmuştu ama sürdürülemedi. Sayın tarım bakanımızdan, ilçe kaymakamımızdan, ilçe yöneticilerimizden yardım istiyoruz, limon işçisinin sesini duysunlar artık." dedi.

Geçen yıl seslerini duyurmak için eylem sabahın erken saatlerinden eylem yaptıklarını hatırlatan Tunç, şunları dile getirdi: "Biz kimsenin cebinden para istemiyoruz. Biz hakkımız olan emeğimizin karşılığını istiyoruz. Geçen yıla oranla sadece 4 lira zam yapıldı. Bu yıl ilçe ziraat odasının açıkladığı rakam 32 lira. 32 lira ile nasıl geçim yapacak bu insanlar. Bakın şu insanların haline, emeklerine bir bakın. Ellerine birkaç tane eldiven giydiler, kat kat çorap giyen insanlarımız var limon dikenleri batmasın diye. Evlerindeki çocukları ekmek bekler. Ben bize 32 lirayı layık görenlerden bir gün bizim gibi gelip bahçede çalışmalarını rica ediyorum. O zaman emeğin ne kadar zor olduğunu, limon işçiliğinin göründüğü gibi kolay olmadığını görmelerini istiyorum. Limon işliği diğer işçiliklere benzemez bakın ellerine ikişer çorap giyerler, ellerini ayaklarını korumak için kat kat sararlar. Kalın eldivelerle limonları keserler yoksa limon dikenleri batar. Yani dışarıdan göründüğü gibi kolay değildir."

Ziraat Odasının açıkladığı yevmiye rakamlarının 32 TL odlunu belirten Tunç, bahçe ağalarının kendilerine 35 TL yevmiye verdiğini, fakat fiyatın en azından 40 TL olması gerektiğini savundu.

Limon işçileri ise Mersin ilinin birçok yerinde çalışmaya gittiklerini, Silifke'de işçi fiyatlarının çok az olduğunu, en azından 40 lira yapılması gerektiğini söyledi.
Öğle yemeğinde evlerinden getirdikleri azıklarındaki zeytin peynir ile karınlarını doyuran limon işçileri, yine de şükretmeyi ihmal etmedi.

Editör: TE Bilisim