Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Şırnak’ın Silopi ilçesinde ilk defa kapalı böbrek ameliyatı yapıldı. Silopi Devlet Hastanesi’nde yapılan kapalı böbrek ameliyatı ile artık Silopili vatandaşlar bu işlem için çevre illere gitmekten kurtuldu.

Böbrek rahatsızlığı nedeniyle Silopi Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Berna Oktay(, doktorların başarılı ameliyatı ile 1 günde sıhhatine kavuştu. Hastanede ilk defa gerçekleştirilen kapalı böbrek ameliyatı ile sağlığına kavuşan Berna Oktay, hastane yönetimi ve doktorlara teşekkür etti.

Ameliyat sonrası hastasını kontrol eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cem Özlik, "Taşa bağlı olarak sağ böbreğinde yetmezlik vardı. Yapılan testlerde böbrek fonksiyonları tamamen bitmişti. Sağ böbreği çürümüştü. Genellikle bu tür hastaların yan taraflarında ağrıları çok fazla oluyordu. Geçen sene 2 defa ateşli böbrek iltihabı geçirmişti hastamız. Çok fazla enfeksiyonları ve iltihapları oluyor hastamızın. Hastamıza genellikle bu yörelerde açık cerrahi müdahale tercih ediliyor ama yeni teknolojinin gelişmesi ile çağımızdaki teknolojinin ilerlemesi ile kapalı şekilde böbrek ameliyatı yaptık. Bu ameliyatımızın avantajı ise dün yapılan bir ameliyat olmasına rağmen hastamızın durumu gayet güzel ve yürüyebiliyor. Bu gün bile taburcu edebiliriz. Açık ameliyatta ise 10 ya da 15 santimetrelik kesik yeri ile birlikte hastanemizde 7- 10 gün arası bir yatış süresi oluyor. Ameliyattan sonra açık cerrahi olduğu için enfeksiyon, kanama ve bakım işleri daha da zorlaşıyor.” dedi.

Ameliyatla sağlığına kavuşan Berna Oktay ise ameliyatı gerçekleştiren doktorlara ve hastane yönetimine teşekkür etti. Berna Oktay’ın eşi İlhan Oktay da operasyonu gerçekleştiren doktora teşekkür ederek, “Hastamızın ameliyattan sonraki durumu gayet iyidir. Ayağa kalkıp yürüyebildi. Çorbasını kendisi içebiliyor.” dedi.

Şırnak bölgesinde ilk defa böyle bir ameliyatın yapıldığını ifade eden hasta yakını Abdulkerim Bilişik, ameliyatın başarılı geçmesinden ötürü doktorlara teşekkür etti. Bilişik, “İleriki zamanlarda bu tür ameliyat cihazlarının bölgemize getirilmesini ümit ediyoruz. Hastalarımızın kendi evimizde ameliyat edilmesini istiyoruz. Artık çevre illere ya da daha uzak yerlere gitmek istemiyoruz. Devlet büyüklerimizden bu tür tıbbi cihazların gönderilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Konu hakkında açıklamada bulunan Silopi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Kerem Alptekin ise "Kamu Hastaneler Birliği kurulduktan sonra genel sekreterliğimizin olumlu destekleri ile eksik cihaz alımımızı tamamladık. Bu nedenle Şırnak ili bünyesinde dışarıya çok fazla hasta sevk edilmiyor. Çok ciddi ameliyatlar hastanemizde başarı ile uygulanmaktadır. Kapalı bir böbrek ameliyatı yapıldı. Ameliyattan sonra hastamız 1–2 gün içerisinde taburcu olabilmektedir. Bu nedenle ben sağlık bakanlığımıza, kamu hastaneleri birliğine ve genel sekreterliğimize şükranlarımı sunuyorum. Bu sayede buradaki tıp hizmetlerini çok daha iyi bir seviyeye getireceğiz. Bunu da duyurmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim