Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Orta Anadolu'nun en büyük şehri Konya, güne sisle başladı. Görüş mesafesini birkaç metreye kadar düşüren sis dolayısıyla Uluslararası Konya Havalimanı'ndan yapılan İstanbul uçuşları iptal edildi, 400'ün üzerinde yolcu evine dönmek zorunda kaldı. Aynı şekilde İstanbul'dan Konya'ya uçmayı bekleyen 350 civarında yolcu mağdur oldu.

    Her kış mevsiminde çok sayıda uçak seferinin gecikmeli yapılmasına veya hiç yapılamamasına sebep olan sis, bugün yine karabasan gibi Konya'nın üzerine çöktü. Şehir merkezinde görüş mesafesini birkaç metreye kadar düşüren sis, kara ve hava ulaşımını olumsuz etkiledi. Özellikle hava ulaşımını felç eden sis dolayısıyla sabah saatlerinde Türk Hava Yılları ve Pegasus Hava Yolları tarafından yapılması planlanan Konya-İstanbul uçuşları, önce sis dağılır beklentisiyle tehir edildi. Seferler sisin öğle saatlerine kadar etkisini sürdürmesi üzerine iptal edildi.

    Yetkililerden alınan bilgilere göre, Konya'dan İstanbul'a uçmak için Konya Uluslararası Havalimanı'na giden yaklaşık 450 yolcu, seferlerin tehir ve iptali sebebiyle alanda saatlerce bekledikten sonra evlerine döndü. Sis, Konya-İstanbul seferleriyle birlikte İstanbul-Konya uçak seferlerini de iptal ettirdi. Konya'dan İstanbul'a gitmek isteyen 450 civarında yolcu evine dönerken İstanbul'da da Konya'ya uçmak için hava alanına giden 350 kadar yolcunun mağdur olmasına sebep oldu. Yetkililerden alınan bilgilere göre, her sefer ertelemesinin dakikası hava yolu şirketlerine 72, saati de 4320 Euroya mal oluyor. Alanda kalan yolcuların uğradığı zararınsa boyutunu hesaplamak mümkün değil.

    Dünya şehri Konya’nın Uluslararası Hava Limanı, her kış mevsiminde etkili olan sis, kar ve don olaylarında yeterli araç-gereç olmaması dolayısıyla sık sık sefer tehir ve iptallerine sahne oluyor. Konya’daki olumsuz hava ve alan şartları sebebiyle hem Konya'da hem de İstanbul'da binlerce yolcunun mağdur olmasına sebep olan Uluslararası Konya Hava Limanı'nda halen üçüncü sınıf ILS cihazı kullanılıyor. Uçakların siste ancak 500 metre ve üzeri mesafelerde güvenli iniş-kalkışını sağlayan üçüncü sınıf ILS cihazı, 300 hatta 0 metre görüş mesafesinde güvenli iniş-kalkış sağlayan cihazla 1 milyon dolar civarında olan maliyeti bahane edilerek değiştirilmiyor. Oysa Türk Hava Yolları, 2012 yılının ocak ve şubat aylarında Konya’da sis dolayısıyla yaşanılan tehir ve iptaller dolayısıyla 350 bin Euro zarar etti. THY'nin bir kış mevsiminde uğradığı maddi zarar birinci sınıf ILS cihazı maliyetini fazla fazla karşılıyor.
Editör: TE Bilisim