Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü'nde, iki çocuğun kalbindeki delikler, aynı gün ameliyata gerek kalmadan kateter yöntemi ile kapatılarak taburcu edildi.

Spor ile uğraşan ve rapor almak için kardiyoloji bölümüne müracaat eden 12 yaşındaki Gülcan D. ile 6 yaşından beri kalbinin delik olduğunu, ailesi dahi bilmeyen 14 yaşındaki İsmail Ö., Yrd. Doç. Dr. M. Burhan Oflaz tarafından muayene edildi. 2 çocuğun da kalbinde delik olduğunu tespit eden Oflaz, ameliyata gerek kalmadan kasıktan girilerek anjiyo yöntemi ile küçük bir cihaz kullanarak çocuk hastaların kalplerindeki deliği kapattı. 1 saat süren kapatma operasyonunun ardından hastalar aynı gün taburcu edildi.

Çocuk Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Oflaz, kalpteki deliğin çocuklarda sık görülen kalp hastalıklarından biri olduğunu ifade ederek, "Gülcan bize sağlık raporu için müracaat etti. Yaptığımız incelemede kalbinde 2 santimetre delik olduğunu gördük. Bu tür delikler çocuklarda nefes darlığı, üşüme, çabuk yorulma ve gelişme geriliğine yol açabilir. Kalbin üst tarafında olduğu için doktor tarafından muayene edilmediği takdirde geç teşhis edilen bir rahatsızlıktır. Gülcan'ın kalbindeki deliği 1 saatlik bir işlemle sağ kasıktan girerek kapattık. Ülkemizde pek çok yerde uygulanan bu yöntemi üniversitemizde de başarıyla yapmış olmak sevindirici." şeklinde konuştu.

Kalbindeki deliğin kapatılmasından mutlu olduğunu dile getiren Gülcan D. adlı çocuk hasta ise "Yeniden spora başlayacak olmam mutlu etti beni. Kalbimdeki deliği kapatan doktoruma teşekkür ediyorum." dedi.

"SİVAS'TA İLK KEZ YAPILDI"

Kalp deliğinin kapatılmasının Sivas'ta ilk olduğunu ifade eden Hastane Başhekimi Prof. Dr. Ferhan Candan ise şunları söyledi: "CÜ Hastanesi'nde, kalpteki deliğin ameliyata gerek kalmadan tedavi edilerek ertesi gün taburcu ediliyor olması, bizlere gurur veriyor. Bu operasyon, ilk olması yönünden de önemlidir. Bundan sonra büyük kardiyoloji merkezlerine gitmeye gerek kalmadan Cumhuriyet Üniversite Hastanemizde bu operasyonlar yapılmaktadır. Bu çalışmayı yürüten arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kendileri özverili bir şekilde Sivas'a hizmet etmeye devam edeceklerdir."


Editör: TE Bilisim