Çözüm süreci nedeniyle son zamanlarda birbirlerine karşı sert söylemler kullanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da Kutlu Doğum programında bir araya geldi.

Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bir mesaj gönderdi. Liderlerin tokalaştığı gecenin mesajını, salonda bulunan herkesin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (s.a.s) saygı için ayağa kalkıp salavat getirmesinin ardından dua eden genç çocuk verdi: "Birlik ve beraberliğimizi daim eyle Allah'ım."

Bu yıl Kutlu Doğum Haftası için tema olarak "Peygamber ve insan onuru" seçilmesinden dolayı liderler de programda verdikleri mesajlarda insan onuruna değindi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, neden onur temasını seçtiklerini "Şiddet, terör, ötekileştirme, ırkçılık, ayrımcılık, nefret suçları çoğalmaya başladı. Suriye'de, Myanmar'da, Afrika'da neden insan onuru rencide olmaya, ayaklar altına alınmaya devam ediyor? Bunu sorgulamak, bu özeleştiriyi yapmak için 'insan onuru' dedik." sözleriyle açıkladı.

GÖRMEZ: İNSANLIK ONURUNUN NEDEN AYAKLAR ALTINDA OLDUĞU ELEŞTİRİSİ İÇİN ONUR DEDİK
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuşmasına "İnsanlık tarihi boyunca onurlu bir hayata rehberlik yapan bütün peygamberlere ve bugün doğumunu kutlamakta olduğumuz Muhammed Mustafa'ya (s.a.s) salat ve salam olsun." diyerek başladı. Görmez, bu yıl Kutlu Doğum Haftası için neden "onur" temasının seçildiğini anlattı: "2011'de merhamet dedik, geçen yıl kardeşlik hukuku dedik. Bu yıl da insanlığın giderek zaaf gösterdiği önemli bir konuya işaret etmek istedik ve 'Peygamber ve insan onuru' dedik. Çünkü insan zaman zaman kendisini unutuyor. Neden insan onuru? Son iki asırda insanlık önemli keşiflerde bulundu, önemli ilerlemeler kaydetti. Aynı ilerlemeyi insanın onurunu koruma ve yüceltmede ise gösteremedi. İnsan onurunu rencide eden, kıran küresel sorunlar baş göstermeye başladı. Şiddet, terör, ötekileştirme, ırkçılık, ayrımcılık, nefret suçları çoğalmaya başladı. Suriye'de, Myanmar'da, Afrika'da neden insan onuru rencide olmaya, ayaklar altına alınmaya devam ediyor? Bunu sorgulamak, bu özeleştiriyi yapmak için 'insan onuru' dedik."

BİR İNSANIN ONURUNU KIRMAK BÜTÜN İNSANLIĞIN ONURUNU KIRMAK GİBİDİR
İnsan onurunu rencide eden, ayaklar altına alan hiçbir sözün, kaynağını İslam'dan, İslam peygamberinden alamayacağını vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı, "Kerim kitap, bir insanı öldürmeyi bütün insanlığı öldürmeye eş değer kılmıştır. Bu yüzden bir insanın onurunu kırmak, bütün insanlığın onurunu kırmakla eşdeğer kılınmıştır." ifadelerini kullandı.

Dikkatli okuyun tam 5 sene önce yazmışım! Dikkatli okuyun tam 5 sene önce yazmışım!

GECEDEN NOTLAR
Çift sala okunması ile başlayan program İshak Danış tarafından Kuran-ı Kerim okunması, salavat-ı şerifelerin getirilmesi ile devam etti. Kutlu Doğum sinevizyonu gösterilmesinin ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı Tasavvuf Korosu tarafından Kutlu Doğum Konseri icra edildi. Ünlüler ve vatandaşlar ile yapılan röportajların gösterildiği programda Kocatepe Cami İmam Hatibi İsmail Coşar da kaside okudu.
Ardından liderler Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kemal Kılıçdaroğlu ve son olarak da Başbakan Erdoğan birer konuşma yaptı.

YABANCI KONUKLAR DA YER ALDI
Programa Irak gibi bölge ve Müslüman ülkelerden gelen din alimleri ve Müslüman temsilciler de katıldı. Yabancı konuklar salonda yerel kıyafetleri, cübbe ve sarıkları ile oturdu.

LİDERLER TOKALAŞTI
Liderler ve protokol mensupları, programa eşleriyle birlikte katıldı. Salona önce MHP Genel Başkanı Bahçeli geldi. Ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nun girdiği salona son olarak da Başbakan Erdoğan girdi. Liderler salona girdiklerinde birbirleri ile tokalaştı. Programın sonunda ise gül dağıtıldı ve toplu fotoğraf çektirildi. Programa Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da katıldı.

AKİLLER HEYETİNDEKİ KIZILKAYA'DAN KÜRTÇE MESAJ
Programda ayrıca ünlülerin, Kutlu Doğum mesajlarının yer aldığı bir klip de gösterildi. Bu klipte Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti'nde yer alan gazeteci-yazar Muhsin Kızılkaya da görüşlerini Kürtçe aktardı.

BAHÇELİ VE VURAL'A İKİ GÜL
Programın sonunda Mehmet Görmez, davetlilere gül dağıtıldı. Herkese birer gül veren Görmez'in, Devlet Bahçeli ve MHP milletvekili Oktay Vural'a iki gül vermesi dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim