Yolun sonu mu? Yolun sonu mu?
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu faciada sorumluluğu bulunan müfettişlerin soruşturulmasına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da izin vermediği ortaya çıktı. Yıldız'ın Soma müfettişleri, Maden İşleri Genel Müdürü, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) kontrol ve denetleme elemanları hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı verdiği bildirildi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağı'nda 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciadan sonra adli süreç başlamış, Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklanmıştı. Kazadan kısa bir süre önce ocakta iş sağlığı ve iş güvenliği açısından incelemelerde bulunarak olumlu rapor veren müfettişlerin de aralarında bulunduğu kamu görevlilerinin yargılanması için izin verilip verilmeyeceği tartışmaları devam ederken geçen aylarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, söz konusu müfettişler için adli soruşturma izni vermediği ortaya çıkmıştı. Bütün bu tartışmalar devam ederken bilirkişi raporu açıklanmıştı. 5 Eylül 2014 tarihinde savcılığa teslim edilen raporda, çok sayıda eksik belirtilerek kusurlular tespit edilmişti. Özellikle bahsi geçen eksiklilere ilişkin önlemleri almayan işveren, işveren vekilleri, daimi nezaretçi, teknik nezaretçi, iş güvenliğinden sorumlu vardiya amirleri, iş güvenliği uzmanları, ocak havalandırma mühendisi, sensör kayıtlarından sorumlu personel, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Kontrol Başmühendisi, TKİ ELİ Eynez Ocağı kontrol mühendisleri, üretim izni veren MİGEM Müdürü ile kontrol ve denetleme elemanları, İş Teftiş Kurulu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş müfettişleri asli kusurlu bulunmuştu. Raporun yankıları sürerken Soma fezlekesinde MİGEM Müdürü'nden TKİ Yönetim Kurulu Başkanı’na, TKİ bürokratlarından ocağın projelerini inceleyen, denetleyen ve onay veren MİGEM elemanlarına, son iki yılda ocağın denetimini yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu iş müfettişlerine verilecek izinlerin beklendiği gerekçesiyle söz konusu bürokratlar dosyadan çıkarılmıştı.

CHP Milletvekili Özgür Özel'in konu hakkındaki soru önergesini cevaplayan Bakan Yıldız, şunları kaydetti: “İlgililerin bu aşamada sorumluluklarının görülmemesi, bahsi geçen bilirkişi raporu sonrası hazırlanan Soma Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmiş olması ancak ileriki aşamalarda daha sağlıklı tespitlerin yapılarak Bakanlığımıza müracaat edilmesi halinde konunun yeniden değerlendirileceği gerekçeleriyle ilgililer hakkında soruşturma izni verilmemesi kararı verilmiştir.”

Editör: TE Bilisim