Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı
Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), Somali’de bir taraftan işletmeye açacağı eğitim hastanesi için gün sayarken diğer taraftan çocuk ve yetişkinlere ayrı ayrı olmak üzere düzenlediği iki acil tıp eğitimine devam ediyor. Hedef, özellikle ülkede her beş çocuktan birinin ölümüyle neticelenen acil müdahale eksikliğini gidermek olarak açıklandı.

ESAFED'in Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi Başkanlığı (SESRIC) işbirliğiyle Somali’de başlattığı eğitimlerden ilki, “Pediatrik Acil Tıp Eğitimi” adını taşıyor. Benadır Hastanesi’nde çocuk ölümlerinin azaltılması maksadıyla 1 Kasım 2012-30 Ocak 2013 arasında Benadır Hastanesi’nde pediatrik acil yardım eğitimi düzenlendi. Daha sonra tamamlayıcı projelerle hastaneye, yeni doğan yoğun bakım ünitesi tesis edilmesi planlanıyor.

Eğitimi verin pediatri uzmanı Dr. Lokman Çam, Somali’de her beş çocuktan birinin acil müdahale yetersizliğinden dolayı 1 yaşını göremeden hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini açıkladı. Dr. Çam’ın verdiği bilgiye göre Somali bebek, çocuk ve anne ölümlerinde dünyadaki en yüksek oranlardan birine sahip bulunuyor. İshalle seyreden hastalıklarla ilişkili dehidratasyon, solunum yolu enfeksiyonları ve sıtma, çocuk ölüm sebeplerinin yarısını oluşturuyor. Somali, tüberküloz insidansı bakımından da dünyadaki en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Ülkedeki bebek ölümlerinin başlıca sebepleri arasında yeni doğan tetanozu, kızamık ve sıtma gibi salgın enfeksiyon hastalıklarının olduğu görülüyor.

ESAFED’in, başşehir Mogadişu’da yerel hekim ve hemşirelere yönelik diğer bir eğitimi ise yetişkinler için acil tıp eğitimi. Dünyanın en yüksek risk grupları arasında Somalili kadınlar sayılıyor. Kadınlarda 100 bin canlı doğumda bin 44 anne ölümü olduğu biliniyor. Bunu gözönüne alarak yetişkin acil tıp eğitim için Somali’ye giden Dr. Bahadır Şenol ve Dr. Esat Ertekin, bu tür projelerle ülkeye daha kalıcı katkı yapacaklarını, Somalili hekim ve hemşirelerde bir farkındalık oluşturulacağını ifade etti. Dr. Şenol, Mogadişu’nun en büyük hastanesi olan Benadır Hastanesi’ne yoğunlaştıklarını belirterek, “Müdahalesizlik nedeniyle ortaya çıkan ölümlerin önüne geçilmiş olacaktır.” dedi. Dr. Ertekin ise yaptığı açıklamada Somali’deki doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinde, acil hastaların hızlı teşhis ve müdahaleyle kurtarılabileceği konusunda farkındalık oluşturulacağını açıkladı. Acil polikliniği olmayan Mogadişu’da doktor ve sağlık memurlarına uzman doktorlar tarafından teorik ve pratik acil yarım eğitimi verilmesi ve Benadır Hastanesi’ne üç yataklı acil poliklinik ünitesi tesis edilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim