Bir ‘bugün seçim olsa’ anketi de ORC araştırma şirketinden geldi. ORC’nin son bugün seçim olsa anketinden çıkan çarpıcı sonuç ise partilerin oy oranlarındaki sürpriz  farkları gözler önüne serdi. ORC’nin “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması”na göre bugün yerel seçim olsa AK Parti yüzde 44.9 ile birinci parti olacak.

Araştırmaya göre CHP’nin oylarında da oldukça büyük bir artış gözlendi. Son bugün yerel seçim olsa anketine göre CHP yüzde 29.8’lik oy oranına sahip olurken onu yüzde 15.3 ile MHP, yüzde 5.4 ile BDP izledi. Ankete katılanlar Türkiye'nin en büyük sorununu terör olarak görürken, hükümetin bu konuda güven vermediğini söylüyor.

DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!

"EN ÖNEMLİ PROBLEM TERÖR"

Tesadüfi yöntemle seçilmiş 5 bin 160 kişi ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırmaya katılanlar Türkiye’nin en önemli meselesinin “terör sorunu” olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 17.5’lik kesimi “Size göre Türkiye’nin en önemli problemi nedir?” sorusuna “terör sorunu” yanıtı verirken, yüzde 16.1’lik kesim ise işsizliği Türkiye’nin en büyük sorunu olarak gördüğünü kaydetti. Araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 14.5’i “ekonomik sıkıntıları”, yüzde 8.3’ü de “kötü yönetimi” en büyük sıkıntı olarak gördüklerini belirtti.

“HÜKÜMET TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARISIZ”

Araştırma, hükümetin halkın gözünde terörle mücadele konusunda genel olarak başarısız olduğunu da ortaya koydu. “Hükümeti terörle mücadele konusunda genel olarak başarılı buluyor musunuz?” sorusuna vatandaşların yüzde 42.7’si “evet”, yüzde 46.4’ü ise “hayır” karşılığını verirken yüzde 10.9’luk kesim ise bu soru karşısında fikir belirtmedi.

EN ÇOK GÜVENİLEN KURUM CUMHURBAŞKANLIĞI

Araştırmaya katılan vatandaşlara göre en çok güvenilen kurum Cumhurbaşkanlığı olurken en az YÖK’e güven duyulduğu ortaya çıktı. . Araştırmaya katılan vatandaşlardan Cumhurbaşkanlığına güvenenlerin oranı yüzde 75,8. Cumhurbaşkanlığını yüzde 67.1 ile TSK, yüzde 63 ile TBMM, yüzde 59.5 ile de Polis Teşkilatı izliyor.

Vatandaşların sadece yüzde 45.9’u hükümete güven duyduğunu belirtirken, sivil toplum kuruluşlarını güvenli kurumlar arasında görenlerin oranı ise yüzde 44 olarak gerçekleşti. Listenin son üç sırasında 37.4 ile mahkemeler, yüzde 35.8 ile Diyanet ve yüzde 29.3 ile de YÖK yer aldı.

Editör: TE Bilisim