YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
2017’de Pekin’de imzalanan Türkiye Çin arasında Suçluların karşılıklı olarak iade anlaşmasının yasalaşması amacı ile Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile TBMM Başkanlığına göndelimesi ve 22 Aralık 2020’de Çin’in sözde Halk Kurultayı Daimi Komitesince onaylanmasından sonraki tartışmalara Milliyetçi hareket Partisi Genel Başkanı Başdanışmanı Sayın Şükrü Alnıaçık de katılarak görüşlerini açıkladı.
Fotoğraf açıklaması yok.

MHP Genel Başkan eski Başdanışmanı Şükrü Alnıaçık’in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle ;

ÇİN’LE İMZALANAN “SUÇLULARIN İADESİ ANLAŞMASI” HAKKINDAKi GERÇEKLER:

1- UYGUR TÜRKLERİ HİÇ BİR ŞEKİLDE İADE EDİLMİYOR : Yapılan anlaşma gereği Türkiye hiçbir koşulda Uygur Türklerini Çin’e iade etmiyor. Çin iade talebinde bulunursa, anlaşmanın 3. maddesi gereği iade yapılmaz.

2- SİYASİ SUÇLULAR İADE EDİLMİYOR : Yapılan anlaşmada yer alan madde 3/a’ya göre, siyasi suçlular iade edilmez.

3- IRK VE DİN GİBİ SEBEPLERLE YAPILAN YARGILAMALARDA HİÇ KİMSE İADE EDİLMİYOR : Madde 3/b’ye göre, Çin’in iade talep ettiği kişiyi, ırkı ve dini gibi sebeplerden önyargılı bir şekilde cezalandırması söz konusu ise o kişi iade edilmez.

4. MADDEYE GÖRE TÜRKİYE UMUMİ RED HAKKINA SAHİPTIR : 4. Maddeye göre de iade talebini takdiren değerlendirmesi gerekir. Türkiye’nin. 4/c’ye göre, kişinin durumuma göre, insani sebeplerle iade talebini reddedebilir.

Merhum Başbağ Alparslan Türkeş’in kurduğu ve vefatından sonra da Sayın Dr.Devlet Bahçeli Beyefendi’nin yönetiminde ve kuruluş felsefesinin esas temeli Türk dünyası olan Milliyetçi Hareket Partisinin Cumhur ittifakı Ortaklığı nedeniyle uzun süren sessizliğinin ardından böyle açık ve net bir açıklama yapmış olması Milliyetçi Türk Kamu oyu Doğu Türkistan Türklerince memnuniyetle karşılandı. Kendilerine minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

(UYHAM)

Editör: TE Bilisim