Veli Ağbaba ve rahmetli Hasan Bitmez haksız mı? Veli Ağbaba ve rahmetli Hasan Bitmez haksız mı?
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yeri olan 30 Ağustos, 80 yıldır Zafer Bayramı olarak kutlanıyor. Ancak, AK Partili Kepez Belediyesi, ülke topraklarının düşman kuvvetlerinden alındığı günü temsil eden bu bayramı 2015'te yurt dışındaki tek Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi'nin IŞİD tehdidi sonrası taşındığı sırada çekilen bir fotoğraf karesiyle kutladı. Bu fotoğraf Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu terk edilmesinin ardından servis edilmişti. Saygı karakolunun imha edilmesinin ardından Süleyman Şah Türbesi ve emanetler Suriye'nin YPG yönetimindeki bölgesi Eşme'ye nakledilmişti.

Antalya'nın merkez ilçelerinden olan Kepez'de reklam panolarına ve bilboardlara Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün adının yer aldığı bir kutlama mesajına yer verildi. Bu mesajda "Şehidlerimizin ruhu şad olsun, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun." ifadeleri kullanıldı. Kepez Belediyesi logosunun da bulunduğu mesajda görsel olarak 22 Şubat 2015'te düzenlenen Şah Fırat Operasyonu sırasında çekilen bayrak dikme fotoğrafı yer aldı.

Bu operasyon hem siyasi çevrelerden hem de halktan büyük bir tepki almıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli, bu operasyondan sonra yaptığı açıklamada, "Türk vatanın mukaddes bir parçası, ayrılamaz ve koparılamaz bir uzantısı olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu akşam saatlerinde AKP Hükümeti tarafından korkakça yüzüstü bırakılmıştır. Türkiye’nin şah damarı kesilmiş, sınırlarımız dışındaki ecdad yadigârı toprak teröristlerin tehdit ve şantajıyla zoraki terk edilmiştir. AKP Hükümeti en sonunda bunu da yapmış, böylesi bir kokuşmuşluğun tarafı da olmuştur." sözleriyle tepkisini sert bir dille ifade etmişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise sosyal medya hesabından tepki göstermiş, bu durumun Türkiye için bir utanç olduğunu söylemişti. Operasyonu 'kaçmak' olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Teröristin önünde eğilen, vatan toprağını satan hükümet, yarın karşılaşılacak diğer tehditlere karşı ilk işinin 'kaçmak' olacağını gösterdi. Güçlü devlet, karşılaşılan ilk tehditte topraklarını bırakıp kaçmakla değil, teröristlere dersini vermekle olunur. Bu utanç Türkiye'ye fazla! Kendi karakolunu yıkıp, kendi askerini geri çekip, kendi toprağını terk etmeyi 'başarı' diye sunmak danışıklı bir dövüşün kanıtıdır. Süleyman Şah'tan kaçma talimatını verenler yarın bu ülkeden de kaçacak; ancak Türkiye'ye yaşattığınız her türlü utancın hesabını soracağım." demişti.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

Türkiye ve KKTC'de ulusal bayram olarak kutlanan 30 Ağustos, 1922'de 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için kutlanıyor. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. 1935'te 30 Ağustos'un milli bayram olarak kutlanması kararlaştırıldı.

Editör: TE Bilisim