Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu 'Güneş Arabası Ekibi' tarafından tasarlanan araçların bulunduğu merkezi ziyaret etti. "Ar Ge çalışmaları vergi vermek gibidir." diyen Soylu, Ankara'da da siyasiler arasında bu işin tanıtımını yapacağını belirterek çalışmalara destek verdi.

İTÜ'nün Maslak'taki kampüsü, güneş enerjisi ile çalışan ve tasarım ve teknoloji alanları da dahil bazı ödüller kazanan araçların tanıtımına sahne oldu. Konuya dikkat çekmek ve öğrencilerin yürüttüğü çalışmalara maddi destek sağlanması amacıyla düzenlenen etkinliğe AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu katıldı.

20 kişilik bir öğrenci grubunun yürüttüğü çalışmaları yerinde gören Soylu, Üniversite Genel Sekreteri Tayfun Kırdap ile Makine Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Orhan Atabay'dan bilgi aldı. Projenin sunumunu yapan öğrenci Berker Beyazıt, şu ana kadar 5 araba yaptıklarını yeni teknoloji kullanımı ile 6. arabanın tasarımının sürdüğünü anlattı. 'Arıba' isimli araçların güneş enerjisi kullanılarak ilerlediğini ve 120 kilometreye kadar ulaşabildiğini belirtti. Aküleri tam doluyken 50 kilometre sabit hızla 300 kilometre yol kat edebilen araçlarla girdikleri bazı yarışmalarda ödül aldıklarını belirten Bayazıt, en büyük problemlerinin maddi imkansızlıklar olduğunu söyledi.

AR GE ÇALIŞMALARI VERGİ VERMEK KADAR ÖNEMLİ

Bilimsel araştırmaların, yeni kaynak ve teknoloji araştırmalarının mutlaka desteklenmesi gerektiğini anlatan Süleyman Soylu, Arge çalışmaları ile ilgili dikkat çeken bir tespitte bulundu. Soylu, bu çalışmaların yüksek vergi verenlerin ödüllendirilmesi gibi ödüle tabi tutulması uygulamasını önerdi. Soylu, "Ar Ge projelerini destekleyenler aynı vergi verenler kadar ödüllendirilmelidir. Nasıl yüksek vergi verenler belli bir sıraya diziliyorsa, bir akademik çalışmayı, bir ar-ge çalışmasını desteklemek bana göre bir ülke için çok önemli bir mesele olarak ele alınmalıdır. Bu bir ülkenin temek strateji belgelerinin içine de girmelidir. Yeni milliyetçilik teknolojide en üst noktayı zorlayabilmektir. Yeni milliyetçilik dünyanın en iyi doktora yapabilen üniversiteleri arasına kendi bilim dünyanızı sokabilmektir." dedi.

Soylu ayrıca, "Nasıl ki bir spor müsabakasında derece almak bizi mutlu ediyorsa, bilinmelidir ki, bu onlardan bir milyon kez üzerindedir. " değerlendirmesinde bulundu.

Tanıtım toplantısında 'Arıba 5' isimli modelin Maltepe'de yapılan test sürüşünün görüntüleri de izleyenlere sunuldu.

SİMÜLATÖRDE ARAÇ KULLANDI

Güneş enerjisi ile çalışan araçları simülasyon yöntemiyle kullanan Soylu, öğrencilerin verdiği talimatlarla tur attı. Öğrencilerle şakalaşan Soylu, basın mensuplarıyla da şakalaşarak, "Fotoğraf çekmek gibi değil, burada daha zor." esprisini yaptı. Soylu, projenin hem Ankara'da tanıtımının yapılması, hem de maddi imkanlar sağlanması için takipçisi olacağını söyleyerek öğrencilere destek sözü verdi.




Editör: TE Bilisim