Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Sultanahmet Meydanı'nda 12 Ocak’ta DAEŞ üyesi Nabil Fadlı tarafından gerçekleştirilen ve 12 Alman vatandaşının öldüğü canlı bomba eylemine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, 18’i tutuklu 2’si firari 26 şüpheli hakkında 7.5 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet hapis arasında değişen cezalar talep etti. İddianameye göre bombalı eylemin emrini, halen Irak’ta bulunan DAEŞ'in harici emiri Omar-Ebu Abid verdiği ifade edildi. Canlı bomba Nabil Fadlı’nın saldırıdan 15 gün önce İstanbul’a gelerek 4 gün keşif yaptığı anlatıldı.

Haberleşme konusunda şüphelilerin gizlilik açısından sıklıkla kullandıkları GSM hattını değiştirdikleri, telefondaki isimlerin farklı isim ya da kodlar ile kaydedildiği, eylem emrini veren OmarEbu Abid’in adının ise canlı bomba Fadlı’nın telefonunda Abdullah Mah olarak kayıtlı olduğu ifade edildi. Şüphelilerin genelde Telegram, WhatsApp üzerinden iletişim kurduğu ve örgütsel talimatların TrueCrypt isimli kriptolama programı ile şifrelenerek gönderildiği anlatıldı. Kullanılan şifrelerin, mesajı gönderen ve alan tarafından bilindiği, bu şekilde de parolalı talimatların her kişiye ayrı verildiği ve kullanılan hatların kullanım sonrasında kırıldığı bilgileri yer aldı.

"TALİMAT: ARABA PARÇASI ALMAK İÇİN TÜRKİYE'YE GELECEKLER, SINIRDA KARŞILARSIN"

İddianameye göre bombalı saldırı eyleminin emrini veren kişinin halen Irak’ta bulunan DAEŞ'in harici emiri Omar-Ebu Abid olduğu belirtildi. Canlı bomba Nabil Fadlı ve bombanın Türkiye’ye girmesi talimatını ise örgütün sınır sorumluları Mahir Ali Alakkal, Azzo Ali Alakkal ve Omran kod adlı şüphelilerin verdiği anlatıldı. Suçta kullanılan bombanın Türkiye'ye girmesinde Mahir Ali Alakkal'ın aynı aşiretten ve akrabası olan olan Halil Derviş isimli şahısa "Araba parçası almak için Türkiye'ye gelecek şahıslar var. Türkiye'ye gittiğinde bu şahısları sınırda karşılarsın, eşyalarını alırsın ve sınırı geçmelerine yardım edersin" şeklinde talimat verdiği ifadeleri yer aldı. Ayrıca bombanın Türkiye’ye getirilmesi ve eylemin gerçekleşmesi 1 ay içinde tamamlandığı da ifade edildi.

"AÇILMAYACAK ŞEKİLDE DİKİLİ ÇANTALARDA PATLAYICI"

İddianamede dosyanın şüphelilerinden Halil Derviş’in canlı bomba Nabil Fadlı ve yanında bulunan bir kişiyi, içinde patlayıcı olan çanta ile sınırda karşıladığı ve Halil Derviş’in aldığı çantayı ismini bilmediği bir kişiye teslim ettiği anlatıldı. İddianamede, sınırdan içinde muhtemelen patlayıcı olan ikinci bir çantanın Türkiye’ye getirildiği ve her iki çantanın da açılmayacak şekilde dikili vaziyette olduğu aktarıldı. Türkiye'ye getirilen patlayıcının Fevzi Muhammet Ali tarafından Şanlıurfa’dan aracında bulunan zulayla İstanbul’a getirildiği belirtildiği iddianamede şüpheli Rasheed Algaagan’ın kendisine teslim edilen çantayı canlı bomba Nabil Fadlı’ya verdiği kaydedildi.

“CANLI BOMBAYA BİN 500 DOLAR GÖNDERİLMİŞ”

Dosyada ismi geçen şüphelilerden Omar Ebu Abid’in, canlı bomba Fadlı’ya bin 500 dolar gönderdiğinin anlatıldığı iddianamede, “Canlı bomba Nabil Fadlı, 5 Ocak’ta Geçici Koruma Kimlik Belgesi almak için parmak izi verdi. Saldırıdan 15 gün önce Türkiye’ye gelen canlı bomba Fadlı, 4 gün Taksim, Sultanahmet, Ayasofya, Galata Kulesi tarihi ve turistlik yerleri fotoğrafladı ve patlamanın olduğu Dikilitaş’ta keşif yaptı. Fadıllı, Sultanahmet Camii ve Ayasofya’nın yer aldığı fotoğrafta her 2 yeri de işaretlediği” bilgileri yer aldı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 840 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Canlı bomba eylemini gerçekleştiren Nabil Fadlı’nın IŞİD saflarında çok sayıda çatışmaya katıldığınının belirlendiği aktarılan iddianamede şüpheliler Ali Alibrahem, Elhasan El Mayuf, Ahmed Darwish, Ayad Muneer Saud Saud, Fevzi Muhammed Ali, Halil Derviş, Muhamed Khaled Hawaslı, Omar Hallom Raheem Raheem, Omran Alıbrahem, Zaher Alshal ve Zekeriya Derviş ile haklarında yakalama kararı bulunan Rasheed Alabdalah Algaagan ve Ahmet El Hasan’ın "Terör Amaçlı ve Tasarlayarak Öldürme suçuna Yardım" , "Terör Amaçlı ve Tasarlayarak Öldürmeye Teşebbüs suçuna Yardım" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya başka bir düzen getirmeye teşebbüs" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 630 yıldan yıldan 840 yıla kadar hapsi talep edildi. İddianamede ayrıca şüphelilerden Abdulrahman Faaiz Rashıd, Ehab Haıdar, Feras Douro, İbrahim Lutfı, İbrahim El İbrahim, Luay Taskiah, Majed Al Masri, Mohammed Beraa Taskeia, Mohammed Izghıb, Muhammed Isa, Muhannad Hendawi, Mulham Almunkkel ve Mustafa Sraıwel’in "Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmak" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Cihan

Editör: TE Bilisim