Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Derecik beldesindeki Ortaklar köyü yakınındaki Süngü Tepe üs bölgesinde dün meydana gelen patlamada 7 asker şehit oldu, 25 asker de yaralandı. Üs bölgesinde çıkan yangın ise söndürüldü.

Şemdinli ilçesine 40, Derecik beldesine ise 30 kilometre mesafede bulunan Irak sınırındaki Ortaklar köyü yakınında, hakim bir tepeye kurulan üs bölgesinde, dün saat 17.00 sıralarında patlama meydana geldi. Açıklamalara göre top atışı yapıldığı sırada arızalı mühimmatın neden olduğu belirtilen patlamada, 7 asker şehit olurken, 25 asker de yaralandı.
BAKAN AKAR VE KOMUTANLAR BÖLGEDE

Bu arada, gece Hakkari'nin Yüksekova ilçesine gelerek yaralı askerleri ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, geceyi Yüksekova 3'üncü Piyade Tümen Komutanlığı'nda geçirdi. Milli Savunma Bakanı ve beraberindeki komutanlar, sabah saatlerinde ise patlamanın yaşandığı Süngü Tepe üs bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

Saat 16:00 itibariyle açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "Şu anda hem adli hem idari hem de teknik yönden çalışmalar devam etmektedir. Bölgedeki yangın söndürme ve soğutma çalışmaları tamamlandı." dedi.

 

"7 ŞEHİDİMİZ 25 YARALIMIZ VAR"

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada "Mühimmat depomuzun patlamasında 7 şehidimiz, 25 yaralımız var. Ağır olan 4 yaralımızı da Ankara'ya ambulans uçakla getiriyorlar. Rabbimden yaralılara şifa şehitlerimize rahmet diliyoruz." dedi.
"SAVUNMA BAKANI MÜHİMMATIN ESKİMESİ GİBİ BİR ŞEYİN SÖZ KONUSU OLMADIĞINI İLETTİ"

Seçim yasakları perşembe günü başlıyor! Seçim yasakları perşembe günü başlıyor!

Gazetecilerin sorduğu soru üzerine bir açıklama daha yapan Erdoğan "Dün gece kuvvet komutanları filan hemen oraya gittiler. Gece ciddi faaliyet mümkün değildi. Zaman zaman patlamalar devam ediyordu. Mühimmatın eskimesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını Savunma Bakanım bana bildirdi. Kısa bir süre önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı'mız bu konuyla ilgili bir çalışma yapmış ve tabi bunlardan kullanılmış. Teknik ekibin bir çalışması var. Heyet topla ilgili olumlu veya olumsuz olarak ne açıklayacak bilmiyoruz. Net olarak 'şundandır' deme durumunda değiliz." şeklinde konuştu.
'ARIZALI MÜHİMMAT İNFİLAK ETTİ'

Hakkari Valiliği'nden dün gece yapılan açıklamada, patlamanın arızalı mühimmatın infilak etmesi sonucu gerçekleştiği belirtildi. Valilikten yapılan açıklama şöyle: "09.11.2018 günü İlimiz Şemdinli İlçesi Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesinde top atışı yapıldığı esnada arızalı mühimmatın infilak etmesi sonucu askeri personellerimiz yaralanmıştır."

Valilik daha sonra ikinci bir açıklama yaparak “09.11.2018 günü İlimiz Şemdinli İlçesi Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesinde mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu askeri personellerimiz yaralanmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 25 askerin hastanede tedavi altına alındığı belirtildi. Açıklamada 7 askere ise ulaşma çalışmalarının devam ettiği bilgisi yer aldı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde: ''Hakkari’de bir üs bölgemizde, ilk bilgilere göre atış esnasında ağır silah mühimmatından kaynaklandığı değerlendirilen bir kaza meydana gelmiştir. Kaza sonucunda yaralanan 25 kahraman silah arkadaşımız süratle hastaneye tahliye edilmiş ve tedavilerine başlanmıştır. Yedi kahraman silah arkadaşımıza ulaşma çalışmaları devam etmektedir. Kaza hakkında inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.''
YAYIN YASAĞI GELDİ

Hakkari'nin Şemdinli Sulh Ceza Hakimliği, Süngü Tepe Üs Bölgesi'ndeki olaya ilişkin yayın yasağı kararı aldı.
"PATLAMALAR KÜÇÜK DE OLSA, AZALMIŞ DA OLSA DEVAM EDİYOR"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile üs bölgesindeki patlamanın ardından geldiği Hakkari'de Yüksekova Devlet Hastanesi'ne gitti. Akar, Hakkari'de üs bölgesindeki patlamaya ilişkin, "Şu anda patlamalar küçük de olsa, azalmış da olsa devam ediyor. Buna bağlı olarak yangın da devam ediyor. Yangın söndürme, soğutma çalışmalarımız ve bu arada arama faaliyetlerimiz de aynı şekilde devam ediyor." dedi.

Editör: TE Bilisim