İyi Parti'de neler oluyor? İyi Parti'de neler oluyor?
Diyarbakır'da yaşanan çatışmalarda zarar gören Sur ilçesinin maketi onarıma alındı. Yaklaşık 20 yıl önce başladığı merkez Sur ilçesi maketinde son aşamaya geldiği bir dönemde başlayan çatışmalar nedeniyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalan Fesih Gündoğar, şimdilerde zarar gören maketini onarmakla meşgul. Gündoğar, kurşunların isabet ettiği maketi onarma ve bitirme çalışmalarını bu yıl içinde tamamlamayı planlıyor.

Yaklaşık 20 yıl süreyle emek verdiği makete çatışmalarda kurşunların isabet etmesine çok üzüldüğünü anlatan Fesih Gündoğar, onarım çalışmalarının yaklaşık iki ay, maket tamamlama çalışmalarının da bu yıl sonuna kadar süreceğini söylüyor.

Gündoğar, ilkokul mezunu olmasına rağmen yaklaşık 20 yıl emek vererek yaptığı merkez Sur ilçesinin maketiyle mimarlara adeta taş çıkartıyor. Diyarbakır surlarının içinde bulunan ve ismini buradan Sur ilçesinin maketinin yüzde 97’lik bölümünü 20 yıllık çalışmanın ardından tamamlayan Gündoğar, maketin geri kalan yüzde 3’lük bölümünü de en geç 2016 yılının sonlarına dek tamamlamayı planladığını vurguladı.

SUR MAKETİNE ÖMRÜNÜ VERDİ

Yaklaşık 26 sene evvel hayal gücünü kullanarak bir cami maketi yaptığını, daha sonra 1990 yılında 3 yıl emek vererek Kervansaray Oteli'nin bir maketini yaptığını anlatan Gündoğar, bu maketi gören dönemin Belediye Başkanı Dr. Ahmet Bilgin tarafından belediyede işe alındığını kaydetti. Gündoğar, “Benim mesleğim oto tamirciliğidir. Boş zamanlarımda maket yapıyordum. Ancak belediyede işe girdikten sonra kendimi tamamıyla bu işe adadım ve Diyarbakır’ın bir maketini yapmaya karar verdim. Bu maketi yaparken kentin bütün cadde ve sokaklarını gezdim. Her metreyi bir milime uyarlayarak maketi yaptım. Bu iş tam 20 yılımı aldı ve bu çalışmamı en geç bir yıl içinde tamamlamayı planlıyorum.” dedi.

Tarihi Diyarbakır kent merkezinin maketine çok büyük emekler verdiğini anlatan Gündoğar, “Diyarbakır tarihi sur içi 1.555 hektarlık bir alanı kapsıyor. Ben bu alanı maket üzerinde 50 metrekareye sığdırdım. Aslında bu maketi çok daha erken bitirebilirdim ama Ankara ve İstanbul’da fuarlara götürdüm. Bu nedenle bunları söküp yeniden tasarımlamak ve taşımak hep sorun oldu. Taşıma esnasında maketin bazı yerleri kırılıyordu, kırılan yerleri yeniden yapmam aylarımı alıyordu. Maketin bunca yıl devam etmesinin nedeni bunu fuarlara taşırken yaşanan kırılma vakalarıydı. Ancak Belediye, bu maketi daha sonra burada sergilemeye başladı ve ben de rahatladım. Ancak güvenlik nedeniyle bazı endişelerim vardı. Buranın geceleri çelik kepenk ile kapatılmasını ve gündüzleri yeniden halka açılmasını istiyordum. Açıkçası bu eserin bu şekilde sergilenmesi beni endişelendiriyordu. Bu eserin etrafında kepenk olsa belki çatışmalardan zarar görmezdi. Her şeye rağmen çalışmalarıma kaldığım yerden devam ediyorum. İnşallah bu sene içinde bitiririm.” diye konuştu. Cihan

Editör: TE Bilisim