Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara! Yeni bir milliyetçilik yaklaşımı arayanlara!
Yaklaşık 2 yıldır Suriye’de devam eden iç çatışmalar, başta Hatay olmak üzere birçok sınır şehrinde ekonomiyi olumsuz etkiledi. Bir çok sektörde firmalar iflas noktasına geldi. Tavukçuluk sektörü Suriye’deki olaylarla birlikte, diğer sektörlerin aksine bir canlılık kazandı.

    Tavuk ve yumurta üretiminde önemli bir merkez olan Suriye’nin kaybettiği İran ve Irak pazarına Türk firmaları girdi. Olayların başlamasıyla birlikte Suriye’de tavuk ve yumurta üretimi durunca, Ortadoğu pazarı tamamen Türk üreticilerin eline kaldı. Bunun yanı sıra Suriye’de tavuk ve yumurta ihtiyacını da Türk firmaları karşılamaya başladı. Bu durum tavukçuluk ve yumurta sektörünün Suriye dahil tüm Ortadoğu ülkelerine ihracat yapmasını sağladı.

    Beyza Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çalışkan, komşu ülkedeki olayların tavukçuluk sektörüne olumlu yansımalarının olduğunu söyledi. Suriye’deki iç savaşın bölge turizmi açısından olumsuz sonuçlarının olduğunu aktaran Çalışkan, “Olaylar öncesinde Suriye’nin ciddi bir yumurta üretimi vardı. Türkiye’nin hedef ihraç ülkesi olan Irak’ta Suriyeli ürünlerle Türk ürünleri çarpışmaktaydı. Bugün artık Suriye’de üretim durduğu için Türkiye’nin Irak pazarındaki pastası da büyüdü.” diye konuştu.

    Suriye’de üretim olmadığı için artık Suriye’ye de ihracat yapıldığını aktaran Necmettin Çalışkan, “Arap Baharı'nın yaşanan ülkelerde de genel itibariyle üretim durduğu için, öncelikli ihtiyaç olarak tavuk ve yumurta ürünleri olduğu için bu buralara ithalat başlamıştır. Ülkemizde 2012’yi özetle değerlendirmek gerekirse, 2012 yılında ülkemiz Suriye, İran ve diğer ülkelerde olumlu katkılar sağlamıştır.” diyerek Arap Baharı'nın tavukçuluk sektörünü olumlu etkilediğini belirtti.

Editör: TE Bilisim