Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Başbakan Ahmet Davutoğlu, AFAD ile Alman yardım kuruluşlarının birlikte hareket ederek Suriyeli göçmenlere yardım elini uzatacaklarını duyurdu. Sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla kaçak göçmenlere yönelik Alman ve Türk emniyet birimleri de gelecek günlerde birlikte hareket edecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için Ankara’da bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. İllegal göç ve Suriyeli mülteci konusunun ele alındığı Çankaya Köşkü’ndeki görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında Davutoğlu, ortak çıkar ve ortak hedef doğrultusunda bir görüşme gerçekleştiğini ifade etti. Davutoğlu, “Son birkaç gün içinde Suriye konusunda hepimizi kaygılandıran gelişmeler yaşanıyor. Rus savaş uçakları Halep ve civarı bölgeyi çok ciddi bir bombardımana tuttu. Diğer taraftan alanda -çoğu İran ve Lübnan’dan gelen- yabancı savaşçılarla birlikte rejim güçleri Halep-Türkiye koridorunu insani yardımı engelleyecek şekilde kestiler. Bütün bu gelişmeler, rejimi destekleyen güçlerin samimiyetten ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Bütün bu gelişmelerden en fazla Türkiye ve AB olarak birlikte etkileniyoruz. Her an yeni bir durum ortaya çıkıyor. Sınırımıza yakın bölgede 30 bin Suriyeli birikmiş durumda. Biz Suriyelileri alacağız ama nasıl olsa Türkiye nasıl olsa alıyor diye Rus saldırıları mazur görülemez. Türkiye bütün mültecileri alıyor diye Türkiye’den mülteciler konusunu tek başına mücadele etmesi beklenemez.” dedi.

'AFAD'DAN ARKADAŞLAR PROJELENDİRMELERE BAŞLADILAR'

Türkiye-AB eylem planına uygun şekilde AFAD ve Alman yardım kuruluşunun sınırda bulunan Suriyeli mültecilere yardım konusunda işbirliği yapması konusunda mutabakat olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu: “3 Milyar Euro’luk Suriyeli mültecilere yardım etmek için bu fonun kullanımı için derhal harekete geçilecek. AFAD’dan arkadaşlar projelendirmelere başladılar. En fazla etkilenen alan olarak Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır projelerimizi AB’ye ileteceğiz ve bu fonun kullanım süreci başlayacak. Perşembe günü Türkiye Göç İdaresi başkanı Yunanistan’a gidecek. Gördüğünüz gibi tam bir ortak çıkar ve ortak hedef doğrultusunda bir araya gelinmiş durumda. Suriye’ye barış gelene kadar, barbarca saldırılara karşı birlikte çalışacağız. Ayrıca son dönemde Balkanlarda, Kafkaslardaki gelişmeleri ele aldık. Kıbrıs müzakerelerini ele aldık. Türkiye – AB müzakereleri kapsamında açılacak fasıllar konusunda konuştuk.”

MERKEL: KAÇAK SINIR İHLALLERİ KONUSUNDA POLİS DÜZEYİNDE İŞBİRLİĞİNE GİDECEĞİZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rus bombardımanları sonucu son zamanlarda binlerce acı olduğunu ifade ederek Türkiye sınırına bakılarak Alman yardım kuruluşlarının da yeni oluşturulan göçmen kamplarına yardım elini uzatacağını ifade etti. Yasadışı göçlerin de ele alındığını kaydeden Merkel, bu çerçevede yasadışı sınır geçişlerinin önüne geçmek için emniyet güçlerinin işbirliği yapacaklarını duyurdu. İnsan kaçakçılığı ile mücadelenin polis düzeyinde bir işbirliği olacağını kaydeden Merkel, NATO Savunma Bakanları toplantısında da bu konunun masaya yatırılacağını kaydetti. Yasal göçmenlere kontenjan dahilinde imkan verileceğini ifade eden Merkel, 3 Milyar Euro’luk bir ödemenin söz konusu olacağını hatırlattı. Merkel bir soru üzerine kontenjan oluşturarak Suriyelilerin Avrupa’ya gelmelerini istediklerini söyledi.

‘BİZ ARTIK ORTAK SORUMLULUK TAŞIYORUZ’

Vaat edilen 3 Milyar Euro’nun yerinde kullanılmasından sonra bittiği taktirde tekrar değerlendirilebileceğini ifade eden Merkel, AB-Türkiye eylem planının Türkiye’yi yalnız bırakmamak için yapıldığını söyledi. Önümüzdeki haftadan itibaren hangi mekanizmaların harekete geçirileceğinin kararlaştırılacağını belirten Merkel, “Biz artık ortak sorumluluk taşıyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim