Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti Gümüşhane’de iktidar ve muhalefet Yeşilyurt sakinlerinin maden mücadelesi için birleşti
Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Guda, ilgili yönetmeliğe göre; sürücü adaylarına B sınıfı ehliyet için 20 saat, E sınıfı için 45 saat direksiyon eğitimi verilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Guda, kursların birçoğunun bu kurala uymadığını söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) Hasan Guda, birçok kursun adaylara sürücü kursları yönetmeliğinde belirtilmesine rağmen direksiyon ders saatini az verdiğini söyledi. Sürücü kursları yönetmeliğine göre B sınıfı ehliyet için 20, E sınıfı için 45 saat direksiyon eğitimi verilmesi gerektiğini söyleyen Guda, "Yönetmelikte belirtilen direksiyon eğitimi saatleri yapılabilir değil. 20 veya 45 saatlik direksiyon eğitiminin maliyeti bugün bin 500 ila 2 bin lira arasında değişiyor. Yönetmelikte belirtilen ders saatleri birçok sürücü kursu tarafından uygulanmıyor. Samsun’daki kurslarda 300 ila 600 lirasında kurs ücret tarifesi uygulanıyor. Bu aslında çok kötü bir olay. Ucuz et yahnisi olayı yani alan razı satan razı." dedi.

        "EHLİYET SINAVINDA SORU SAYILARI DÜŞTÜ"

        Sürücü adaylarının girdiği sınavda değişiklik olduğunu söyleyen Guda, ilkyardım, trafik ve motor derslerindeki soru sayısında düşüş yapıldığını açıkladı.

        Guda, "2012 yılı ve öncesinde düzenlenen sınavlarda sürücü adaylarına 50 tane trafik, 40 motor ve 30 ilkyardım sorusu soruluyordu. Adaylar 50 trafik sorusundan 15’ine, 40 motor sorusundan 12’sine ve 30 ilkyardım sorusundan 7 tanesine yanlış cevap verme hakkına sahiptiler. Bu sene başından itibaren geçerli olmak üzere yapılan düzenleme ile trafik soruları 25’e, motor soruları 20’ye ilkyardım ise 15’e düşürüldü. Bu trafikten 7 yanlış yapan, motordan 6, ilkyardımdan ise 4 yanlış yapan geçer anlamına geliyor. Sürücü adaylarının sınavlarını Mili Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü yapıyor. Biz sürücü kursları yönetmeliğinde yapılacak değişiklik olarak sürücü adaylarının girdiği sınavlarda 100 soru sorulmasını ve 70 puan alanın başarılı sayılmasını önerdik. Ayrıca önerimizin içerisinde trafik dersinin 24’e ve motor dersinin ise 10’a düşürülmesi gibi önerilerimizde var. Yakın bir tarihte bu yönetmelik bakanlık tarafından değerlendirilecek." diye konuştu.


ŞEHİT AİLELERİNE ÜCRETSİZ EHLİYET








Editör: TE Bilisim