Denizli’de bir şeyler oluyor Denizli’de bir şeyler oluyor
 Suudi Arabistan'ın hayati tehlike endişesiyle görevinden istifa eden Lübnan Başbakanını zorla ülkede alıkoyduğu haberleri gelirken, öte yandan Lübnan'daki Suudi Arabistan vatandaşlarının acilen Lübnan'ı terk etmeleri istendi. Bir yandan da Suudi Arabistan'daki iç karışıklıklar sürüyor.

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan Lübnan'daki vatandaşlarının derhal ülkeyi terk etmesi çağrısında bulundu. El Arabiya ise Suudi vatandaşlarının herhangi bir ülkeden Lübnan'a seyahat etmemeleri yönünde uyarı yapıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da yayımlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Lübnan'da ikamet eden veya turistik amaçla burada bulunan Suudi Arabistan vatandaşlarından yaşanan olumsuz şartlar nedeniyle acilen ülkeyi terk etmeleri" istendi.

Açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan veya başka ülkelerden Lübnan'a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarına da seyahatlerini iptal etmeleri tavsiye edildi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da görevinden istifa ettiğini açıklamasıyla başlayan gerginlik, Yemen'deki Husilerin Riyad'a balistik füze atması ve Suudi yetkililerin söz konusu saldırıdan İran ve Hizbullah'ı sorumlu tutması ile daha da artmıştı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri olayın üzerinden 5 gün geçmesine rağmen hâlâ ülkesine dönmedi. Hariri, ülkesinde hayatına yönelik tehdit hissettiğini ifade etmiş, İran ve Hizbullah'ı suçlayarak istifasını duyurmuştu. 

Suudi Arabistan cephesinden yapılan açıklamada ise Hizbullah ve İran'ın faaliyetleri nedeniyle Lübnan'ın 'Suudi Arabistan'a savaş açan' bir ülke olarak sayılabileceği belirtilmişti. 

SUUDİ ARABİSTAN'DA KRİZ SÜRÜYOR: KRİTİK ATAMALAR


Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan Kralı Selman, yayınladığı kararnameyle 56 hâkim atadı veya terfi ettirdi. SPA'da yer alan haberde, 26 hâkim terfi ettirilirken, 30 yeni hâkimin de Kral Selman tarafından yayınlanan kararnameyle göreve başlamasına karar verildi.


208 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI


Hâkimlerle söz konusu operasyon dalgası arasında bir bağ olup olmadığına ilişkin bir açıklama ise yapılmadı. Öte yandan, Suudi yönetimi yolsuzluk operasyonlarında sorgulanmak üzere 208 kişinin sorgulandığını açıkladı. 208 kişiden 7'sini ise serbest bırakıldığı açıklandı.


İçlerinde prensler, bakanlar, eski bakanlar ve işadamlarının da bulunduğu onlarca kişinin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonlarıyla çalkalanan ülkede şimdi de yeni hâkimler konuşuluyor.


Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, 26 hâkim terfi ettirilirken, 30 yeni hakimin de Kral Selman tarafından yayınlanan kararnameyle göreve başlamasına karar verildi.

(Kaynak: Hürriyet)

Editör: TE Bilisim