Tunus’ta çekilen Arapça dizi Ateş Krallıkları, Arap basınında tartışma yarattı. Birleşik Arap Emiirlikleri (BAE) merkezli ve Suudilerin sahibi olduğu MBC TV’de yayınlanan ve 40 milyon dolarlık bütçesiyle Arap dünyasında 2019’da yayınlanan en büyük proje olarak lanse edilen dizi, Mısır’da Memlükler’in son günlerini ve 16. yüzyılda Osmanlı’nın kontrolüne geçişini anlatıyor.

Geçen yıl, Arap dünyasında büyük popülariteye sahip Türk dizilerini yayınlamaya son verdiğini duyuran MBC’nin dizisi, 17 Kasım’da ilk bölümüyle seyirci karşısına çıktıktan sonra tartışmalar başladı.

OSMANLI’YA KARŞI KARA PROPAGANDA PEŞİNDE

Tarihi, Osmanlı karşıtı bir perspektiften ele aldığı öğrenilen dizinin sloganı ise “Bir imparatorluk kanlı bir hukukla yönetiliyor. Bu onların laneti oldu” şeklinde.

Mısırlı bir yazarın metnini hazırladığı, Arap oyuncuların yer aldığı ve başrolde Mısırlı bir aktörün bulunduğu Ateş Krallıkları ile ilgili dizinin yapımcısı “Dizi, Osmanlı yönetiminin arkasındaki vahşet dolu tarihi ifşa edecek” çıkışıyla dikkat çekti.

14 bölümden oluşan, büyük savaş sahneleri, iç içe geçen hikayeler ve karmaşık karakterler içeren dizi hakkında Suudi bir gazete, dizi hakkında “Osmanlıların işlediği suçların örtüldüğü ve tarihin tahrif edildiği bu dönemle ilgili pek çok gerçeği gün yüzüne çıkarıyor” küstah ifadelere yer verdi.

Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..

ARAP BASINI İKİYE BÖLÜNDÜ

Yönetmenliğini İngiliz Peter Webber’in yaptığı dizi, Arap basınını ikiye böldü. Basının bir kısmı, dizinin “belgelenmiş tarihi gerçekliği anlattığını” iddia ederken bir kısmı da “Türklerin tarihi çarpıtılıyor” görüşünü savunuyor.

Suudiler, BAE ve Mısır’da iktidar yanlısı medyanın Osmanlı Devletine karşı kara propaganda içindeyken bazı Arap yazarlar BAE ve Suudi Arabistan'ın fonladığı dizinin “Müslümanların tarihini çarpıttığını” söyleyerek, “Bu dizi tarihin yeniden, yanlış bir şekilde üretilmesidir” ifadesini kullanarak sert tepki gösterdi.

Öte yandan Suudiler bu seneki eğitim-öğretim müfredatında değişikliğe gitmiş, tarih derslerinde Osmanlı Devleti'ni işgal kuvvetleri olarak lanse etmişti. Bir çok sahada Osmanlı-Türkiye düşmanlığı ideolojisini öne çıkartarak hareket eden Suudiler bölgedeki istikrar ve huzurun hakim olmasında engel teşkil ediyor.

Editör: TE Bilisim