1935: Yusuf Akçura öldü. Yusuf Akçura, Türkçülük akımının önde gelen temsilcilerinden, Tatar asıllı yazar ve siyaset adamıdır.

Türk Tarih Kurumu’nun kurucu üyelerinden olup iki dönem milletvekilliği yapmıştır. 1904 yılında yayımladığı Üç Tarzı Siyaset adlı makalesi Türkçülük akımının manifestosu kabul edilir. Akçura’nın Türkçü düşünce tarihindeki yeri, çağdaşı olan Gökalp'ın gölgesinde kalmıştır fakat Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışma arkadaşı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kültürel yapısının oluşmasında katkıları olmuştur.

1947: ABD Başkanı Harry Truman Amerikan Kongresi'nden Sovyetler Birliği'nin baskısı altında bulunan Türkiye ve Yunanistan'a toplam 400 milyon dolarlık bir yardımda bulunulması ve bu devletlerin sivil ve askeri personeline ABD'de eğitim verilmesi için yetki istedi. Kongre, Truman'ın bu talebini kabul etti. "Yunanistan ve Türkiye'ye Yardım Kanunu'nu" yürürlüğe girdi. Öngörülen 400 milyon dolar yardımın100 milyon doları Türkiye'ye 300 milyon doları ise Yunanistan'a ayrıldı.

Türk milliyetçisi olmak ne demektir? Türk milliyetçisi olmak ne demektir?

1956: Üç kadın milletvekili çarşafın yasaklanması için Meclis'e bir kanun teklifi sundu.

1967: Suharto, Endonezya devlet başkanlığı görevini Sukarno'dan devraldı.

1970: CHP Genel Başkanı İsmet, Mecliste yaptığı konuşmada "Demirel'den daha fazla irticayı temsil eden ve koruyan bir kimse yoktur. Kendisinden daha ileri bir din istismarcısı olamaz" dedi.

1971: Türk Silahlı Kuvvetleri '12 Mart Muhtırasını verdi.

1995: İstanbul Gazi Mahallesi'nde akşam saatlerinde Alevilere ait üç kahvehane, bazı kişilerce tarandı. Olayda 1 kişi öldü 20 kişi yaralandı. İstanbul'da gece çok gergin geçti, Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları semtlerde protesto gösterileri yapıldı. 14 Mart'ta Gaziosmanpaşa'da meydana gelen olaylarda ise 96 işyeri tahrip edildi, 13 araç yakıldı.

2000: Papa II. John Paul, Kilise'nin geçmişte Yahudilere, muhaliflere, kadınlara ve yerlilere karşı işlediği günahlardan ötürü af diledi.

2009: ABD’nin eski Başkanı George Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'ye 3 yıl hapis verildi.

2010: Üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, Burma’nın askeri yöneticilerinin ülkedeki sivillere karşı işlediği savaş ve insanlık suçları hakkında bir inceleme başlatılmasını istedi.

2010: Kurulduğu günden beridir Hanefi mezhebini dayatan, diğer mezheplerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde dahi onları yok sayan Diyanet'ten açılım geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı Şafii ve Caferi ilmihallerin bastırılması için Şafii ve Caferi ilmihalleri matbaaya yolladı. Bu ilmihallerin Şafii ve Caferilerin yoğun oldukları bölgelerdeki imamlara yollanacağı ve satışının da yapılacağı açıklandı.

2010: ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık insan hakları raporu Avrupa’da Müslümanlara yönelik ayrımcılığın endişe verici boyutlara yükseldiğini ortaya koydu. El Cezire’nin haberine göre raporda İsviçre’de 2009 yılında kabul edilen minare yasağıyla Fransa, Almanya ve Hollanda’daki burka ve başörtüsü yasakları ayrımcılığa örnek gösterildi. Özellikle 850 bin Müslüman’ın yaşadığı Hollanda’ya odaklanan rapor, Müslümanların “İslam’ın Batı değerleriyle uyumlu olmadığı” gerekçesiyle toplumsal baskıya uğradıklarına işaret etti. Raporda bu baskıda sağ görüşlü politikacıların önemli bir rolü olduğunun altı çizildi.

Editör: TE Bilisim