M.Ö. 588: Babil hükümdarı II. Nebukadnezar Kudüs'ü kuşattı. Kuşatma 18 Temmuz M.Ö. 586'ya dek sürdü. II. Nebukadnezar, İslami kaynaklarda ismi Buhtunnasr olarak geçen kişidir.

1459: Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin vefat etti.

1809. Anarşizmin teorisyenlerinden Fransız sosyalist ve gazeteci Pierre-Joseph Proudhon doğdu

1870: Amerika Birleşik Devletlerinde Demokrat Partiyi eşek sembolü ile tanımlayan ilk politik karikatür yayımlandı.

1902: Türkiye'de Komünist bir rejimin inşası için canla başla çalışan şair Nâzım Hikmet Ran doğdu. Aslında doğum tarihi 15 Kasım 1901'dir. Ancak nüfusa kaydı 15 Ocak 1902'de yapılmıştır.

1915: Sarıkamış Harekâtı bitti.

1918: Müslüman Kardeşler Cemaatine zulümleri ve Abdulkadir Udeh, Seyit Kutub gibi güzide alimleri şehid ettirmesiyle tanıdığımız Mısır devlet başkanlarından Cemal Abdunnâsır doğdu. 28 Eylül  1970'de öldüğünde Enver Sedat'ı yerine halef seçti.

1945 - Müttefik Kuvvetler gemilerinin Boğazlardan geçişine izin verildi.

1949 - İmam Hatip Liseleri açıldı. Yeni rejim dine öyle mesafeli durmuş ve halkı dinden alıkoymaya çalışmıştı ki, artık ölen insanların cenazelerini yıkamak ve defin işlerini yapmak için bu işleri bilen birilerini bulmak sorun olmaya başlamıştı. Bunun fark edilmesi üzerine ilk İmam Hatip Okulları cenaze yıkamak, defin işlerini yapmak, namaz kıldırmak gibi eylemleri icra edecek hocalar yetiştirmek üzere açıldı.

1952 - Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı NATO'ya girişini onayladı.

1973 - Amerika Birleşik Devletleri başkanı Richard Nixon, Kuzey Vietnam'daki birliklerinin saldırılarını durdurduklarını ve barış görüşmelerinde ilerleme kaydettiklerini açıkladı.

1975 - Angola, Portekiz'den bağımsızlığını kazandı.

1987 - Başörtüsü yasağı nedeniyle Erzurum İlahiyat Fakültesi öğrencileri, dekanlığı işgal etti. Konya'da 122 öğrenci sınavları boykot etti; Bursa'da öğrenciler protesto telgrafı çekti.

1991: Birleşmiş Milletler'in Irak'a Kuveyt'ten çekilmesi için tanıdığı süre doldu. Hatırlanacağı üzere Saddam Hüseyin 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i önce işgal etmiş ardından kendi topraklarına katarak ilhak etmişti. Birleşmiş Milletler de 15 Ocak 1991 tarihine kadar Kuveyt'i boşaltması için Saddam'a süre tanımıştı. Saddam bu süre doluncaya kadar çekilmeyince 1. Körfez Savaşı denilen savaş patlak vermişti.

1992: Avrupa'nın, Hırvatistan ve Slovenya'nın bağımsızlığını resmen tanıması üzerine Yugoslavya dağılmış oldu. “Yug” güney anlamına gelmektedir. Yugoslavya, “Güney Slavları Ülkesi” demektir. 2. Dünya savaşından sonra Balkan Yarımadasında kurulmuştu. Dağılan Yugoslavya Devletinin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunmaktadır.

1994: Kürt işadamı Behçet Cantürk, Sapanca'da yol kenarında ölü bulundu.

İsmi derin devlet tarafından öldürülecekler listesinin başında olan Behçet Cantürk 14 Ocak'ta evine giderken yol kontrolü yaptığını söyleyen ve polis yelekleri giymiş kişilerce kaçırılarak Sapanca/Kırkpınar kasabasına yakın bir yerde şoförüyle beraber öldürüldü

Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?

1996: Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 11 köylü bir minibüs içerisinde kurşunlandı ardından minibüs ateşe verilmek suretiyle yakılarak katledildi.

2003: Türkiye idam cezasını kaldıran Avrupa Sözleşmesi'ni imzaladı.

2005 - Teksas'daki askeri bir mahkeme, ABD ordu mensubu Charles Graner Jr. adlı onbaşıyı Iraklı mahkumları fiziksel ve cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle 10 yıl hapse mahkûm etti.

Charles Graner Jr. adlı bu onbaşı duyulduğu dönemde büyük tepkiler toplayan Ebu Gureyb Cezaevindeki işkencecilerden biriydi. “Hani şu gözlüklü bir ABD askeri vardı. Iraklıların boynuna tasma geçirmiş, çıplak haldeki mahkumları üst üste istifleyif sonra da onların üstüne çıkarak poz vermiş asker vardı ya!” desek eminiz herkes hatırlayacaktır.

Onbaşı Charles Graner Jr. her ne kadar 10 yıl hapse mahkum olduysa da 8 Ağustos 2011'de tahliye edildi.

2005: Filistin lideri Yaser Arafat'ın 11 Kasım 2004'te hayatını kaybetmesinin ardından ülkede 9 Ocak'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminde oyların yüzde 62.32'sini alan Mahmud Abbas, yemin ederek göreve başladı.

2007: Saddam Hüseyin'in üvey kardeşi Barzan İbrahim el Tikriti ile eski Irak devrim mahkemesi başkanı Avad Hamid el Bender asılarak idam edildi. İkisi de Tikrit kentinin Avca köyünde Saddam Hüseyin'in yanına gömüldü.

Editör: TE Bilisim