1406: İbni Haldun vefat etti. İbni Haldun, Sosyoloji, mimari ve tarih ilimlerinin gerçek kurucusudur. 1332 ila 1406 yılları arasında yaşamıştır. Astronom, iktisatçı, tarihçi, matematikçi, sosyal bilimci ve İslam bilgini olup tam adı Abdurrahman b. Muhammed b. Ebu Bekr Muhammed b. Hasan’dır.

1950: Seçim ve halk oylaması işlemlerinin yönetimini ve denetimini üstlenen Yüksek Seçim Kurulu kuruldu.

Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!

1962: Harp  Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir ve Arkadaşları Hükümet  Darbesine Kalkıştılar. Olay, Kısa Sürede Bastırıldı. Darbeye katılan Subaylar Emekli Edildi,  bazı üst rütbeli subayların görev yerleri değiştirildi. Hükümet, verdiği söz doğrultusunda darbecileri 30 Nisan'da affetti.

1998: BÇG kısa adıyla bilinen Batı Çalışma Grubu, Beykoz'da Kur'an Kursu kapattı. İsrail sevdalısı bir takımın "Demokrasiye Balans ayarı" yaptıkları 28 Şubat dönemindeki siyasi utançlarından biri Batı Çalışma Grubudur. BÇG, Güven Erkaya'nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde faaliyet göstermiştir. Fikir babası ise Genelkurmay 2. başkanı Çevik Bir'dir. İrticai faaliyet içerisinde olduğunu iddia ettiği kişilere karşı tedbir almak amacıyla kurulan BÇG, 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişledi.

2001: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Basın Başdanışmanı Metin Yalman, Cumhurbaşkanı Sezer'in, ''Anayasa'da belirtilen görev ve yetkilerini, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözeterek yerine getirmek konusunda duyarlı'' olduğunu belirterek, ''Sayın Cumhurbaşkanı MGK Toplantısı'nda konuşulanların ayrıntılarını kamuoyuna intikal ettirmenin ve konunun gündemde tutulmasının yararına inanmamaktadır'' dedi. Ecevit'in devlet adamlığına bağdaşmayacak şekilde olan biteni uluorta konuşmasına binaen yapılan bu açıklama ile Anayasa kitabını atma krizine gönderme yapıldı.

2001: TBMM Adalet Komisyonu, Türk Medeni Kanun tasarısının 52 maddesini daha benimsedi. Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Türk Madeni Kanunu için İsviçre Medeni Kanununun kaynak oluşturduğunu nazara vererek "İmam nikahı artık hukuki anlamda zina olarak kabul edilecek" dedi.

2005: Afganistan operasyonu sırasında Taliban üyesi olduğu gerekçesiyle Almanya’da yakalanıp ABD’nin Küba’daki Guantanamo Üssü’ne götürülen Murat Kurnaz adlı müslümana fiziki işkencelerin yanı sıra kadınlar kullanılarak iğrenç cinsel işkenceler yapıldığı ortaya çıktı. Murat Kurnaz, avukatı aracılığıyla; "Kullanılan kadınlardan birini kelepçeli olmasına rağmen itince gardiyanlardan dayak yedim" açıklamasını yaptı.

2005: Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesine katılan ABD Başkanı George Bush, "Irak'ın işgali konusunu artık geride bırakmalıyız" dedi. Bush, "Irak'ı özgürleştirdik. Bu karar alındı ve bitti. Şimdi barış için birleşme zamanıdır" diye konuştu. Irak'ta milyonlarca müslümanı katleden insan bozması katil için işte her şey bu kadar basit: "OLDU VE BİTTİ"

2007: Londra Yüksek Mahkemesi, 12 yaşındaki Müslüman kız öğrencinin okula peçe ile gitme hakkı için babasının açtığı davayı reddetti. Okuldaki 1300 öğrencinin 120'si Müslüman ve bunlardan 60'ının başörtüsü ile gelmesine izin veriliyor. Ancak adı "X" diye geçen 12 yaşındaki kız, yüzünü tamamen kapatan peçe ile gelmekte ısrar ediyordu. Okul yönetimi "X"in okula bu şekilde gelmesini yasakladı. Kızın babası bunun üzerine, bu yasağın insan haklarına aykırı olduğu ve kızının, "ifade, vicdan ve din" özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Babanın avukatları, aynı okulda daha önce bu kızın üç ablasının peçe ile derse girmesine kimsenin itiraz etmediğini söyleyerek yasağın "mantıksız" olduğunu savundular.

2010: Bir İngiliz maden şirketi, Hindistan'ın doğu bölgesindeki Niyamgiri Dağı'nı boksit madeni çıkarmak için satın aldı. Bunun üzerine Hindistan'ın doğu bölgesinde yaşayan Dongria Kond kabilesi ayaklandı. Zira bu kabile, İngiliz şirketinin satın aldığı  Niyamgiri Dağı'na -haşa- yaşayan bir tanrı olarak tapıyor.

2010: Balyoz operasyonunda 49 kişi gözaltına alındı. Türkiye bugün Balyoz Darbe Planı operasyonuyla uyandı. Operasyon için sabahın erken saatlerinde İstanbul Başsavcılığı'nın talimatıyla düğmeye basıldı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Eski 1.Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu, 17 emekli general, 4 muvazzaf amiral, 27 subay ve bir astsubay gözaltına alındı. Son olarak emekli 1. Ordu komutanı Çetin Doğan akşam saatlerinde gözaltına alındı.

2015: Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne operasyon gerçekleştirildi. Süleyman Şah Türbesi güvenli bir yere nakledildi.

Editör: TE Bilisim